Iohannis: Războiul din Ucraina nu ar trebui să ne distragă atenţia de la schimbările climatice

Războiul din Ucraina, care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară şi instabilitate economică, nu ar trebui să ne distragă atenţia de la schimbările climatice, spune Klaus Iohannis în cadrul conferinţei ONU privind clima COP27.

252 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Războiul din Ucraina nu ar trebui să ne distragă atenţia de la schimbările climatice

Klaus Iohannis, Facebook

„Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generaţii. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară şi instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenţia de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esenţială pentru abordarea multora dintre aceste provocări şi pentru protejarea bunăstării generaţiilor prezente şi cele viitoare. Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecinţe asupra sănătăţii umane, a naturii şi a economiei. Ţara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicaţii negative asupra alimentării cu apă, a producţiei hranei şi a generării de electricitate. Aşadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creşterea rezilienţei atât a societăţilor, cât şi a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice şi angajamentul comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră.

„Trebuie să asigurăm o tranziţie climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiţii în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi şi crearea de locuri de muncă. În plus, accesul la energie la preţuri accesibile poate fi asigurat prin investiţii în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon, în reţele energetice reziliente şi prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile. Costul lipsei de acţiune în domeniul climei depăşeşte cu mult costul acţiunii. Schimbările climatice generează pierderi şi daune economice şi non-economice în întreaga lume. Cei mai puternici aliaţi pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii noştri. Trebuie să îi pregătim şi să le dăm putere pentru a face faţă acestei lupte. Tinerii din România sunt foarte motivaţi să acţioneze în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru noi toţi o sursă de inspiraţie. Cred cu tărie în puterea educaţiei de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educaţie şi de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice şi să îi înzestreze pe cetăţenii noştri, în special pe tineri, cu competenţele necesare într-o economie şi o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon. Aştept cu nerăbdare un rezultat cuprinzător al COP27. În încheiere, vă invit să lucrăm împreună în acest sens, cu dăruire şi hotărâre”, încheie şeful statului.

Summitul ONU privind clima din acest an are loc în oraşul staţiune Sharm El-Sheikh din Egipt. Mii de negociatori, activişti şi reprezentanţi ai ţărilor se reunesc pentru a-şi prezenta soluţiile şi ideile privind criza climatică. Reprezentanţi din aproape 200 de ţări vor dezbate, în următoarele două săptămâni, propunerile privind introducerea „energiei curate” pentru a preveni cele mai grave consecinţe ale crizei climatice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici