Klaus Iohannis: De la alegerile parlamentare, un număr impresionant de politicieni influenţi atacă justiţia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că justiţia este atacată, de la alegerile parlamentare încoace, de ”un număr impresionant de politicieni influenţi” care vor să creeze impresia că sistemul judiciar nu funcţionează.

171 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: De la alegerile parlamentare, un număr impresionant de politicieni influenţi atacă justiţia

Klaus Iohannis: De la alegerile parlamentare, un număr impresionant de politicieni influenţi atacă justiţia

”Nu putem să nu constatăm că, de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca justiţia, procurorii, procedurile din justiţie, inducând în populaţie impresia că justiţia nu funcţionează. Cu siguranţă, s-a putut constata că mai mulţi politicieni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie judecaţi penal, fie urmăriţi penal”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că îngrijorările sale dinainte de alegeri s-au adeverit în timp. ”Înainte de alegeri le-am atras atenţia alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului. Automat ar apărea o presiune imensă asupra justiţiei. Iată că acest lucru s-a întâmplat”, a spus preşedintele.

Din acest motiv este nevoie de ”implicare civică maximă” din partea celor care pot contribui la dezbaterile pe marginea legilor justiţiei. ”Nu doresc tăcere şi adoptarea legilor în Parlament de către o majoritate care nu ştim exact cum va acţiona, ci doresc ca toţi cei care înţeleg despre ce este vorba să fie implicaţi în discuţie”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a reiterat principalele motive de nemulţumire pe care le are faţă de legile justiţiei preconizate de actuala coaliţie guvernamentală. ”Multe puncte de acolo mi se par eronate, iar abordările greşite. Concret, m-aş referi la două chestiuni (...) care mă îngrijorează foarte mult. Faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-şefi mi se pare o greşeală fundamentală fiindcă doar prin prezenţa preşedintelui România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută pe plan mondial şi preşedintele României este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic. A doua chestiune care se doreşte în aşa-zisa reformă a justiţiei şi care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM care, conform Constituţiei, garantează independenţa justiţiei, ci Ministerului Justiţiei care este un organism eminamente politic. Faptul că ministrul nu este numit politic nu schimbă nimic. Guvernul este unul format din politicieni şi subodonarea Inspecţiei Judiciare către minister aduce riscul unei presiuni politice asupra sistemului judiciar”, a argumentat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă are de gând să discute aceste chestiuni cu prim-ministrul Mihai Tudose, Iohannis a răspuns: ”Aştept să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici