Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională de CCR/ Isărescu îi îndeamnă pe cei afectaţi să apeleze la Codul Civil

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat marţi că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului.

22222 afișări
Imaginea articolului Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională de CCR/ Isărescu îi îndeamnă pe cei afectaţi să apeleze la Codul Civil

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională de CCR

"Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului", a anunţat Dorneanu. 

Potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive.

Primul motiv menţionat de Dorneanu ţine de „încălcarea gravă a principiului bicameralismului” în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială.

„Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modifcate practic aproape toate articolele”, a spus Dorneanu.

Al doilea motiv ţine de faptul că CCR a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene.

„Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a spus Dorneanu.

Dorneanu: Conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor de credit

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat după ce Curtea a declarat neconstituţională Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, că se aplică legislaţia în vigoare în acest moment, iar conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor.

"Conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor de credit. Se aplică legislaţia veche. Se aplică legislaţia în vigoare, în afara acesteia care a modificat ordonanţa", a spus Dorneanu, întrebat ce se întâmplă în acest moment, după declararea Legii conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric ca neconstituţională.

O decizie era aşteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amânată de judecătorii Curţii Constituţionale pentru 18 ianuarie şi, apoi, pentru 7 februarie 2017.

Sesizarea a fost trimisă de Guvernul lui Dacian Cioloş la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Dacian Cioloş, care era premier la acea dată, a precizat că Executivul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni.

Situaţia tensionată din România a creat o fluctuaţie a monedei naţionale în raport cu principalele valute. Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România a precizat, pentru MEDIAFAX, că cei mai afectaţi de aceste variaţii sunt cei care au credite în valută.

Reamintim faptul că, francul elveţian a închis anul 2016 la o paritate de 4,1998 lei, atingând marţi, şapte februarie valoarea de 4,2139 lei. În 2015, valoarea medie anuală a monedei elveţiene a fost de 4,1684 de lei pentru un franc, după ce în 2014 BNR cota un franc elveţian la 3,6592 de lei.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Raiffeisen Bank a făcut o ofertă clienţilor care doresc să convertească în lei creditele în franci elveţieni, anunţând un discount de 25% din sold. Banca a precizat că sunt eligibili clienţii cu un grad de îndatorare a familiei de peste 60%. Anterior, Raiffeisen Bank lansase o altă ofertă, prin care, clienţii obţineau pe loc o reducere de 10% şi încă 5% în următorii doi ani. Oferta era însă valabilă doar pentru clienţii cu un grad de îndatorare de peste 65%.

Isărescu: Decizia CCR privind conversia este corectă, cei afectaţi să apeleze la Codul Civil

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a cataloga drept neconstituţională legea privind conversia în lei la cursul istoric a creditelor în valută „este o decizie corectă”, a declarat marţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Este o decizie corectă, care va trebui pusă în aplicare. Iar pentru cei care au credite în franci elveţieni există o soluţie pe care Banca Naţională a recomandat-o de mai multe ori: să apeleze la Codul Civil, capitolul referitor la impreviziune”, a spus Mugur Isărescu.

CCR: Legea conversiei reglementa o impreviziune; numai instanţa are competenţa/obligaţia să o aplice

CCR menţionează marţi într-un comunicat remis MEDIAFAX că Legea privind conversia francilor elveţieni la cursul istoric, pe care a declarat-o neconstituţională, reglementa o impreviziune şi arată că numai instaţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea.

''Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituţionalitate reglementează o impreviziune aplicabilă ope legis, prevăzând expres obligaţia creditorilor contractelor de credit acordate în franci elveţieni de a efectua conversia în lei a soldului creditului exprimat în franci elveţieni la <cursul de schimb al Băncii Naţionale a României valabil la data încheierii contractului/convenţiei de credit în franci elveţieni>. În jurisprudenţa sa (Decizia nr.623 din 25 octombrie 2016), Curtea a sancţionat instituţia impreviziunii aplicabilă ope legis, arătând că aceasta nu poate fi recunoscută, fiind în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept, art.21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil şi ale art.124 privind înfăptuirea justiţiei. Astfel, numai instanţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile existenţei acesteia'', se precizeză în comunicatul Curţii Constituţionale.

De asemenea, în comunicat se arată că, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că Legea pentru completarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori este neconstituţională, în ansamblul ei.

''În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de dispoziţiile art.61 alin.(2) din Legea fundamentală. Astfel, legea, în redactarea adoptată de Camera Deputaţilor, se îndepărtează în mod substanţial atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă, prin modificările aduse, Camera decizională reglementând dispoziţii care nu au fost niciodată şi în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, şi privesc lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit şi realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei'', se mai arată în comunicat.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici