Liviu Dragnea: PSD solicită Guvernului să abroge Hotărârea de Guvern privind data alegerilor locale

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că PSD îi solicită premierului Dacian Cioloş să abroge Hotărârea de Guvern privind data alegerilor locale şi a susţinut că există ”tot mai multe indicii” privind o înţelegere între Guvern şi PNL, faptă care ar intra sub incidenţa legilor penale.

Share pe Facebook 678 afişări

Liviu Dragnea: PSD solicită Guvernului să abroge Hotărârea de Guvern privind data alegerilor locale (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Am trimis Guvernului, primului ministru şi în atenţia celorlalţi membri ai Cabinetului o solictare de revocare a Hotărârii de Guvern, care a fost dată în grabă, fără niciun fel de explicaţie logică, prin care s-a stabilit data alegerilor locale", a anunţat Liviu Dragnea.

Concret, PSD îi cere premierului să abroge HG adoptate săptămâna trecută privind data alegerilor locale (5 iunie), hotârări care intră însă în vigoare la 22 martie. PNL a demarat deja demersurile privind atacarea în contencios administrativ a acestor HG, cu scopul de a ajunge la Curtea Constituţională şi de a obţine o decizie a Curţii privind legea alegerilor locale, în ideea în care liberalii vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD vrea să blocheze demersruile PNL şi susţine că premierul ar trebui să revoce HG şi să le emită, din nou, în aceeaşi formă, dar cu doar o săptămână înaintea datei limită de 75 de zile înaintea votării. Dragnea susţine că începe să creadă "tot mai tare" în posibilitatea unei înţelegeri între PNL şi Guvern, pe tema emiterii Hotărârii de Guvern.

"Dacă domnul prim-ministru vrea să dovedească că toate zvonurile privind o înţelegere între Guvern şi PNL pentru a adopta în mare grabă o Hotărâre de Guvern cu un singur articol, pentru a da posibilitatea celor de la PNL, aşa cum afirmă public, să atace hotărârea în contencios pentru a ridica acolo excepţia de neconstituţionalitate, dacă doreşte să elimine aceste suspiciuni poate să abroge acea Hotărâre de Guvern", a mai adăugat liderul PSD.

În solicitarea trimisă de PSD premierului Dacian Cioloş, social-democraţii susţin că, în cazul în care, nu va proceda la abrogarea Hotărârii de Guvern, ar putea intra sub incidenţa legii penale.

"În măsura în care nu veţi proceda în acest fel, în prima şedinţă de Guvern, domnule Prim-Ministru şi distinşi membri ai Guvernului României, şi nu veţi revoca Hotărârea de Guvern nr. 51/10.02.2016, în tot, şi fără emiterea niciunui alt răspuns la plângerea prealabilă formulată de PNL, care încearcă să deturneze în mod profund ilegal sensul actului normativ pe care l-aţi emis, vom considera că publicarea, cu 45 de zile înainte de data intrării sale în vigoare, a hotărârii de guvern care stabileşte data alegerilor, contrar întregii practici guvernamentale anterioare (aşa cum am demonstrat la punctul 2), este parte a unei conivenţe frauduloase prin care se încearcă nerespectarea legislaţiei electorale şi perturbarea în mod grav a stabilităţii sistemului judiciar românesc, motiv pentru care, cu toată seriozitatea şi responsabilitatea, vă atragem atenţia asupra (..) dispoziţiilor din legislaţia penală", se arată în scrisoarea PSD. În text, se face trimitere la mai multe articole din Codul penal, privind sancţiuni pentru funcţionari publici, şi la art. 367, alin. 1 care prevede că "initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, se pedepseste cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitarii unor drepturi".

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PSD ,
DRAGNEA ,
alegeri locale ,
hotarare ,
guvern
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.