MAE avertizează cetăţenii români din Siria: Pericol major, părăsiţi imediat zona

Ministerul român al Afacerilor Externe a schimbat avertismenul de călătorie pentru Siria la categoria "Pericol major, părăsiţi imediat zona sau ţara!", având în vedere "deteriorarea majoră din ultima perioadă" de pe întreg teritoriul acestui stat.

720 afișări
Imaginea articolului MAE avertizează cetăţenii români din Siria: Pericol major, părăsiţi imediat zona

MAE avertizează cetăţenii români din Siria: Pericol major, părăsiţi imediat zona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere că situaţia de pe intreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o parăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale", se menţionează în noua alertă de călătorie publicată recent de MAE pe site-ul său, la rubrica "Sfaturi de călătorie".

În avertisment se menţionează că "forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate", iar "în acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară".

"Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep", se evidenţiază în alertă.

De asemenea, MAE evidenţiază că la această oră nu mai există nicio cursă aeriană directă către România, iar singurele rute de evacuare sunt cele terestre, spre statele vecine Liban, Iordania şi Turcia.

Totodată, cetăţenii români sunt avertizaţi că există în continuare riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise.

Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb şi Damasc, se arată în avertizare.

În plus, cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.

Şi în cadrul Departamentului Consular din Centrala MAE funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37 şi adresa de email drco@mae.ro la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot apela 24 ore din 24 pentru asistenţă şi informaţii consulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici