MAE condamnă atitudinea autorităţilor ruse în cazul diplomatului român şi anunţă că va lua măsuri

MAE condamnă "încălcarea gravă" de către autorităţile ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice prin reţinerea, luni, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul "complet neadecvat" aplicat acestuia.

61 afișări
Imaginea articolului MAE condamnă atitudinea autorităţilor ruse în cazul diplomatului român şi anunţă că va lua măsuri

MAE condamnă atitudinea autorităţilor ruse în cazul diplomatului român şi anunţă că va lua măsuri (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, în cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia", se arată într-un comunicat MAE remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul precizează că a transmis această poziţie luni seară primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE. "Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul acestei zile, către MAE rus", se mai arată în comunicat.

Ministerul român de Externe arată de asemenea că "a exprimat dezacordul său ferm faţă de maniera de prezentare publică a situaţiei".

"Ministerul Afacerilor Externe va lua măsurile care se impun în consecinţă şi le va anunţa în timp util", se mai afirmă în comunicat.

Ministerul român de Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor articolului 29 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, "persoana agentului diplomatic este inviolabilă". "El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere aducă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale", se mai arată în articolul 29 al Convenţiei, citat de MAE.

Ministerul reaminteşte că în baza acestei Convenţii, o protecţie asemănătoare este asigurată documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic.

"De asemenea, agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statul acreditar, aşa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleaşi Convenţii", reaminteşte MAE.

Serviciul Federal de Securitate a anunţat, luni, că a reţinut în flagrant un agent de informaţii român, care lucra sub acoperire diplomatică la ambasada României în Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei române, a fost reţinut în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete. "Ofiţerul Serviciului Român de Informaţii Externe Gabriel Grecu, care lucra la ambasada naţională sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost reţinut de FSB în timp ce încerca, în data de 16 august, să obţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus", a precizat FSB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici