MAE: România salută demersurile pentru realizarea unui ACORD de încetare a focului în Siria

Ministerul Afacerilor Externe anunţă vineri că România salută demersurile recente ale comunităţii internaţionale pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria şi deschiderea culoarelor de acces pentru asistenţa umanitară.

660 afișări
Imaginea articolului MAE: România salută demersurile pentru realizarea unui ACORD de încetare a focului în Siria

MAE: România salută demersurile pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"În acest context, ţara noastră va continua să acorde sprijin refugiaţilor sirieni şi statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc refugiaţi. La recenta Conferinţă a donatorilor pentru Siria şi regiune, desfăşurată la Londra în 4 februarie 2016, România a anunţat o contribuţie de 420.000 de euro, pentru anii 2016-2017, destinată în principal refugiaţilor sirieni din Turcia, Iordania şi Liban", potrivit unui comunicat de presă remis de MAE Agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, România susţine necesitatea obligării părţilor implicate în conflict a opri deîndată atacurile asupra populaţiei şi obiectivelor civile şi de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu ridicarea asediilor asupra localităţilor şi oprirea bombardamentelor asupra cetăţenilor.

"Totodată, sprijină activ iniţiativa lansată de Emisarul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politică de la Geneva şi reluarea consultărilor foii de parcurs adoptată în Consiliul de Securitate al ONU", potrivit sursei citate.

Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit vineri asupra planului de încetare a conflictului armat în Siria şi să ofere acces transporturilor umanitare în oraşele aflate sub asediu, pentru reluarea negocierilor de pace de la Geneva dintre Guvernul sirian şi opoziţie, informează Reuters.

Planul agreat la Munchen nu asigură însă încetarea completă a conflictului armat din Siria, şi nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferinţă de presă, secretarul american de Stat John Kerry a precizat că acordul stabilit în urma întâlnirii de la Munchen de joi este doar unul agreat pe hârtie, care trebuie să-şi dovedească valabilitatea pe teren.

"În următoarele câteva zile trebuie să vedem ce se va întâmpla la sol, pe câmpul de luptă", a declarat Kerry, adăugând că "fără o tranziţie politică, nu este posibil un acord de pace".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu va înceta efectuarea raidurilor aeriene în Siria, explicând că acordul de încheiere a conflictului armat nu se aplică în cazul grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al Nusra, afiliată reţelei Al-Qaida.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici