Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit asupra planului de încetare a conflictului armat din Siria

Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit vineri asupra planului de încetare a conflictului armat în Siria şi să ofere acces transporturilor umanitare în oraşele aflate sub asediu, pentru reluarea negocierilor de pace de la Geneva dintre Guvernul sirian şi opoziţie, informează Reuters.

4355 afișări
Imaginea articolului Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit asupra planului de încetare a conflictului armat din Siria

Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit asupra planului de încetare a conflictului armat din Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Planul agreat la Munchen nu asigură însă încetarea completă a conflictului armat din Siria, şi nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferinţă de presă, secretarul american de Stat John Kerry a precizat că acordul stabilit în urma întâlnirii de la Munchen de joi este doar unul agreat pe hârtie, care trebuie să-şi dovedească valabilitatea pe teren.

"În următoarele câteva zile trebuie să vedem ce se va întâmpla la sol, pe câmpul de luptă", a declarat Kerry, adăugând că "fără o tranziţie politică, nu este posibil un acord de pace".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu va înceta efectuarea raidurilor aeriene în Siria, explicând că acordul de încheiere a conflictului armat nu se aplică în cazul grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al Nusra, afiliată reţelei Al-Qaida.

"Forţele noastre aeriene vor continua să lupte împotriva acestor organizaţii", a declarat Lavrov.

Dar SUA şi aliaţii europeni susţin că doar câteva raiduri aeriene efectuate de Rusia au vizat poziţii ale acestor grupări teroriste, în timp ce majoritatea au avut ca ţinte grupările opoziţiei rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad pe care Rusia îl sprijină.

Lavrov a declarat că negocierile de pace de la Geneva vor fi reluate cât de curând şi că toate grupurile opoziţiei siriene trebuie să participe la discuţii, adăugând că implementarea acordului de încetare a ofensivei militare în Siria va fi o chestiune dificilă.

Dar secretarul britanic de Stat, Philip Hammond, a susţinut că încetarea conflictului armat din Siria ar avea loc doar dacă Rusia ar înceta să mai efectueze raiduri aeriene în sprijinul forţelor guvernamentale.

Planul privind încetarea bombardamentelor în Siria a fost convenit pe fondul solicitărilor reprezentanţilor opoziţiei siriene, care au abandonat negocierile de pace de la Geneva din această cauză.

Principalul grup al opoziţiei siriene a salutat planul agreat de marile puteri la Munchen, a precizat purtătorul de cuvânt Salim al-Muslat. Dar a avertizat că acordul trebuie să fie implementat înainte ca negocierile dintre cele două părţi să fie reluate în Geneva.

"Dacă vom vedea fapte şi planul va fi implementat, ne vom vedea în curând la Geneva", a declarat al-Muslat.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat joi de publicaţia The Guardian, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici