Marius Lazurca, propus de România ambasador la Chişinău

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat, vineri, că autorităţile române l-au propus pe diplomatul Marius Lazurca pentru postul de ambasador la Chişinău.

62 afișări
Imaginea articolului Marius Lazurca, propus de România ambasador la Chişinău

Marius Lazurca, propus de România ambasador la Chişinău (Imagine: vatican.mae.ro)

Baconschi a adăugat că este încrezător într-un răspuns favorabil al părţii moldovene.

Marius Lazurca este născut în anul 1971, la Timişoara, este căsătorit şi are cinci copii. El este în prezent ambasadorul României la Sfântul Scaun, un post pe care în trecut l-a ocupat şi actualul ministru de Externe. Lazurcă are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona, în timp ce actualul Baconschis are un doctorat în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la aceeaşi Universitate.

Anunţul ministrului de Externe vine înainte cu câteva zile de vizita oficială pe care preşedintele Traian Băsescu o va face la Chişinău, în 27-28 ianuarie.

Postul de ambasador al României în Republica Moldova este vacant din aprilie 2009.

Fostul ambasador al României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat, la 8 aprilie 2009, persona non grata de preşedintele moldovean de la acea vreme Vladimir Voronin şi a avut la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Republica Moldova.

Mihnea Constantinescu a primit, tot în 8 aprilie 2009, avizul Comisiilor de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru postul de ambasador al României la Chişinău. Diplomatul s-a aflat în aceeaşi zi la Palatul Cotroceni, pentru a primi din partea şefului statului român scrisoarea de acreditare pentru calitatea de ambasador al României în Republica Moldova. El a fost respins de Chişinău, autorităţile moldovene de la acel moment solicitând autorităţilor române să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău.

După schimbarea puterii de la Chişinău, autorităţile române s-au arătat optimiste în privinţa numirii unui ambasador în Republica Moldova.

În noiembrie 2009, după o întâlnire cu ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, ministrul interimar de Externe Cătălin Predoiu declara "se va ajunge în curând la o propunere concretă" în privinţa ambasadorului. De altfel, Leancă spunea tot atunci că au fost anulate notele prin care mai mulţi diplomaţi români au fost declaraţi persona non grata. "Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a luat decizia de a declara nule şi de a revoca notele prin care mai mulţi diplomaţi ai României în Republica Moldova, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declaraţi anteror persona non grata", declara Leancă, precizând că este vorba despre "nişte gesturi pozitive reparatorii".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, în 6 ianuarie 2010, că speră să facă o deplasare în Republica Moldova la sfârşitul lunii ianuarie, adăugând că doreşte ca până atunci să avanseze şi propunerea pentru un nou ambasador al României la Chişinău.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, în 12 ianuarie, într-o emisiune televizată, că un nou ambasador român la Chişinău ar putea fi numit înainte de vizita preşedintelui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici