NOUA CONSTITUŢIE - Chiuariu: Articolul privind chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului nu are ca ţintă procurorii

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, respinge acuzaţiile potrivit cărora articolul referitor la chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului ar avea ca ţintă procurorii.

427 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE - Chiuariu: Articolul privind chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului nu are ca ţintă procurorii

NOUA CONSTITUŢIE - Chiuariu: Articolul privind chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului nu are ca ţintă procurorii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

„Articolul spune, de fapt, un lucru fundamental, care se regăseşte în alte articole din Constituţie, respectiv că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român prin intermediul căruia se exercită suveranitatea. Cetăţenii vor avea un instrument ca să-i pună pe reprezentanţii lor să ceară informaţii şi să poate audia orice persoană din România. Atât, să o audieze", susţine Tudor Chiuariu într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În opinia sa, acesta "este singurul mijloc prin care orice cetăţean poate solicita reprezentantului său din Parlament să ceară informaţii de la orice instituţie publică".

"Fără Parlament nu ar exista democraţie, nici justiţie, nici procurori", declară Chiuariu.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat cu unanimitate de voturi un amendament la articolul 64 din actuala lege fundamentală, respectiv alineatul 4 indice 1, care prevede că "orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia".

Senatorul Tudor Chiuariu a precizat, joi, că, în conformitate cu această modificare, Parlamentul poate chema la audieri inclusiv şefii Parchetului.

"Un procuror face parte dintr-o instituţie, şi anume din Parchetul general de pe lângă ICCJ, în acest moment. Sigur că privind activitatea unei instituţii nu vom chema persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în acea instituţie, ci pe şeful instituţiei sau pe cineva din conducerea instituţiei", a argumentat senatorul PNL.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat vineri, răspunzând unor întrebări, acest nou articol, spunând: "Aici e jocul".

Preşedintele a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre amendamentul care prevede obligativitatea persoanelor fizice de a se prezenta la audieri în Parlament dacă sunt chemate.

"Ce, se transformă Parlamentul în parchet?", a replicat Traian Băsescu.

La remarca unui jurnalist că, potrivit aceluiaşi amendament, vor putea fi chemaţi la audieri în Parlament inclusiv procurorii, Traian Băsescu a replicat: "Păi aici e jocul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici