Oltean: Dacă într-o lună Guvernul nu găseşte soluţii la problemele oamenilor, atunci să plece

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că în situaţia în care Guvernul nu găseşte într-o lună soluţii la problemele oamenilor care au ieşit în stradă, atunci va trebui să plece.

1121 afișări
Imaginea articolului Oltean: Dacă într-o lună Guvernul nu găseşte soluţii la problemele oamenilor, atunci să plece

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Poate că furat de acordul tacit al populaţiei privind reformele a crezut că se poate continua la nesfârşit, că populaţia va putea să aştepte la nesfârşit. Populaţia a venit şi a tras un semnal de alarmă extrem de puternic: «opriţi-vă, am ajuns la maximă suportabilitate». Şi aici Guvernul trebuie să înţeleagă acest lucru şi să găsească soluţii de rezolvare a problemelor pentru că altfel nu există decât o singură soluţie: plecarea Guvernului. Este clar. Dacă Guvernul nici acum nu realizează care sunt dificultăţile ţării şi nu se apleacă cu mai multă atenţie asupra soluţiilor ce se impun, aceea e soluţia pe care o spune strada. Eu nu că ţin cu strada, mă solidarizez cu greutăţile oamenilor şi cu modul paşnic în care reacţionează", a spus Oltean.

Întrebat în cât timp crede că Guvernul ar trebui să vină cu soluţii, Oltean a spus că, în opinia lui, într-o lună.

Redăm dialogul pe acest subiect între Ioan Oltean şi ziarişti, în conferinţa de presă de la Bistriţa:

Ioan Oltean: Poate că furat de acest acord tacit al populaţiei privind reformele a crezut că se poate continua la nesfârşit. Şi că populaţia poate să aştepte chiar până când Guvernul va avea chiar la îndemână toate posibilităţile. Iată că populaţia a venit şi a tras un semnal de alarmă extrem de puternic: «Opriţi-vă, ajunge, am ajuns la maximă suportabilitate» şi aici Guvernul trebuie să înţeleagă acest lucru. Să înţeleagă acest lucru şi să găsească soluţii de rezolvare a problemelor, pentru că altfel nu există decât o singură soluţie: plecarea Guvernului. Este clar, dacă Guvernul nici acum nu realizează care sunt dificultăţile ţării, real, şi nu se apleacă cu mai multă atenţie asupra soluţiilor ce se impun, aceea e soluţia, care vi-o spune din stradă. Eu nu că ţin cu strada, mă solidarizez cu greutăţile oamenilor şi cu modul paşnic când reacţionează, mă desolidarizez de faptul că aceste mişcări în foarte multe părţi ale ţării au fost confisate politic şi partidele de opoziţie încearcă să le folosească în favoarea lor, încercând să-şi îmbunătăţească imaginea pe fondul unor greutăţi reale şi a unor manifestări reale. Mă delimitez de acest lucru, mă solidarizez cu omul de rând şi îl înţeleg şi trebuie ca şi eu, ca membru al Partidului Democrat, al partidului de guvernământ, împreună cu Guvernul, să acordăm atenţia necesară acestor manifestări. Nu vreau să prezint pentru că nu stă în competenţa mea, eu sunt om politic, acest lucru o va face Guvernul, v-am spus doar că Guvernul va trebui să vină cu un set de măsuri care să ducă la dezamorsarea acestor tensiuni. E obligat.

Reporter: Domnule Oltean, aţi spus că soluţia este demisia Guvernului.

Ioan Oltean: Am spus că altfel - şi vă rog să reţineţi - am spus: altfel, Guvernul va trebui să plece.

Reporter: Cât mai trebuie să aştepte oamenii din stradă să vadă că se produce ceva real în România?

Ioan Oltean: Nici într-un caz până la alegeri.

Reporter: Există un termen la care vă gândiţi, adică...?

Ioan Oltean: Eu cred că cam într-o lună de zile, zic aşa, la întâmplare, nu e un termen pe care eu mi l-aş asuma cu certitudine. Dar, cred eu, cam într-o lună de zile Guvernul ar trebui să vină în faţa populaţiei cu un set de măsuri care să ducă la rezolvarea, în mare parte, a problemelor cu care se confruntă ţara.

Reporter: Ca de exemplu? Ce fel de măsuri aţi vedea dumneavoastră ca om politic pentru ca populaţia să fie mulţumită şi să înceteze aceste proteste?

Ioan Oltean: Nu mi-aş permite să sugerez public aceste măsuri pentru că n-aş vrea lumea să zică: uite ce a zis deputatul Oltean şi premierul să vadă altceva. Dar vă asigur că şi în structurile noastre politice îi sugerăm premierului şi Guvernului cam cum vedem toţi care suntem în afara Guvernului această problemă.

Reporter: Vedeţi cumva şi o remaniere, ca un alt guvern să vină cu un set de propuneri? Un alt guvern din PDL, nu neaparat de tehnocraţi.

Ioan Oltean: Remanierea înseamnă doar modificarea unei părţi a Guvernului. Probabil că şi această chestiune Guvernul o va analiza mult mai temeinic după ce Fondul Monetar îşi va încheia vizita în România.

Reporter: Inclusiv demisia primului ministru?

Ioan Oltean: Nu, eu exclud această variantă, cred că un nou guvern cu un nou prim ministru ar crea României mari dificultăţi şi că nu are nevoie de acest lucru. Şi de aceea eu exclud categoric această alternativă, această posibilitate.

Reporter: Deci, această soluţie a dumneavoastră cu schimbarea Guvernului înseamnă rămânerea domnului Boc prim ministru, schimbarea doar a unor miniştri?

Ioan Oltean: Remanierea înseamnă schimbarea unui segment mai mare sau mai mic de miniştri.

Reporter: Nu vorbim de remaniere, aţi susţinut că soluţia ar fi plecarea Guvernului, demisia Guvernului.

Ioan Oltean: Deci am spus exact... Reţineţi ce v-am spus, nimic în plus.

Reporter: Demisia Guvernului, dar Boc rămâne.

Ioan Oltean: Vreau să vă spun următorul lucru: demisia Guvernului înseamnă totul, nu înseamnă unul sau altul. Deci, demisia Guvernului înseamnă demisia premierului, oameni buni. Dacă îşi dau toţi... Toţi miniştrii dacă îşi dau demisia şi premierul rămâne, nu înseamnă demisia Guvernului. Să fie lucrurile foarte clare.

Reporter: Deci, în traducere liberă, dumneavoastră spuneţi că într-o lună de zile acest guvern, cu domnul Boc în fruntea lui, să vină cu nişte soluţii, iar dacă nu vine într-o lună cu nişte soluţii, să plece, nu?

Ioan Oltean: Întotdeauna cauţi extremele.

Reporter: Păi nu, dar încerc să sintetizez povestea.

Ioan Oltean: Încearcă să nu interpretezi altfel decât ceea ce spun eu. Eu am zis un termen cu aproximaţie. Guvernul este în măsură să aprecieze acest termen, plus că acest termen în opinia mea e cam de o lună. Nu ştiu cât va fi prezent, dacă va fi prezent Fondul Monetar. E clar, când e Fondul Monetar Guvernul trebuie să se ocupe şi să aibă dialoguri cu Fondul Monetar şi să negocieze cu acesta. Cum rămâne? Guvernul cu certitudine, s-ar putea să iasă mai repede, s-ar putea să iasă într-un termen mai lung, dar e absolut nevoie să iasă cu ceva în faţa opiniei publice".

Ulterior, PDL a remis presei un comunicat de presă semnat de Ioan Oltean în care precizează că "Guvernul este obligat să rezolve situaţiile de urgenţă în care se află ţara, precum şi să ducă până la capăt măsurile anticriză pe care le-a abordat încă din prima zi de mandat".

"Nicio clipă nu am făcut declaraţia referitoare la înlocuirea guvernului peste o lună. Numai un guvern iresponsabil abandonează ţara în perioadă de criză. Le cer celor din presă să preia corect afirmaţiile pe care le-am făcut în cadrul conferinţei susţinute astăzi, 27 ianuarie 2012, la Bistriţa", adaugă Ioan Oltean în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici