Oprea, la Ziua Marinei: Marinarii români, o carte de vizită a ţării noastre în lume. Duşa: O manifestare de suflet prin care cinstim curajul şi vitejia marinarilor - FOTO

Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a declarat, sâmbătă, la ceremonia de la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, că marinarii români, fie că apără frontierele maritime şi fluviale, fie că lucrează pe nave comerciale, sunt o carte de vizită a ţării noatre în lume. La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că această sărbătoare este "o manifestare de suflet" prin care sunt cinstite "curajul şi vitejia marinarilor".

413 afișări
Imaginea articolului Oprea, la Ziua Marinei: Marinarii români, o carte de vizită a ţării noastre în lume. Duşa: O manifestare de suflet prin care cinstim curajul şi vitejia marinarilor - FOTO

Ceremonie la Constanţa, de Ziua Marinei (Imagine: Felix Cuceanu / Mediafax Foto)

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a participat, sâmbătă, la ceremonialul organizat în Constanţa, cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Române.

"Este o onoare pentru mine, să particip la aniversarea Zilei Marinei Române, o sărbătoare de tradiţie a românilor şi a Armatei Române, un moment simbolic şi emoţionant pentru toţi cei care îşi servesc ţara sub pavilion românesc: marinari militari şi civili, constructori navali şi angajaţi portuari. Fie că au misiunea de a apăra frontierele fluviale şi maritime naţionale, fie că lucrează pe navele comerciale, marinarii români sunt o carte de vizită a ţării noastre în lume", a spus Oprea.

El şi-a mai exprimat mândria pentru faptul că "marinarii militari români şi poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă participă permanent alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi din NATO în misiunile şi exerciţiile internaţionale, cu rezultate remarcabile".

Ministrul a mai subliniat că are tot respectul pentru marinarii români.

"Cu toţii aveţi o meserie grea şi de o mare responsabilitate. Numai caracterele puternice îşi pot asuma sacrificiile profesionale şi personale pe care dumneavoastră le faceţi. Privaţiunile nu sunt uşoare nici pentru familiile dumneavoastră şi de aceea vă doresc să rămâneţi uniţi şi puternici. Transmit respectul meu şi al Guvernului României pentru memoria celor care şi-au pierdut viaţa sub pavilion românesc în mările şi oceanele lumii. Jertfa lor va rămâne în memoria neamului românesc", a declarat Oprea.

Cu ocazia Zilei Marinei, Poliţia de Frontieră participă alături de Forţele Navale ale Ministerului Apărării Naţionale, la manifestările festive care au loc în Constanţa, Mangalia, Tulcea, Galaţi, Drobeta Turnu Severin, Orşova şi Moldova Veche.

La festivităţile din Constanţa, Garda de Coasta a Poliţiei de Frontieră Române participă la parada navală cu nava amiral "Ştefan cel Mare" şi două ambarcaţiuni de intervenţie rapidă.

Duşa: Ziua Marinei, o manifestare de suflet

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a afirmat, sâmbătă, la festivităţile organizate la Constanţa de Ziua Marinei Române, că această sărbătoare este "o manifestare de suflet" prin care sunt cinstite "curajul şi vitejia marinarilor", el urându-le acestora "Bun cart înainte!".

"În fiecare an, pe 15 august, sărbătorim Ziua Marinei Române, o manifestare de suflet prin care cinstim curajul şi vitejia marinarilor, fie că vorbim despre marinarii militari, fie despre colegii lor din Marina civilă", a spus Mircea Duşa, în discursul ţinut la ceremoniile de Ziua Marinei de la Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Apărării a afirmat că se împlinesc 155 de ani de la înfiinţarea Marinei militare române, amintind că în 1860 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de unificare a celor două flotile, a Moldovei cu cea a Ţării Româneşti.

Duşa a făcut un istoric al faptelor de arme realizate de marinarii militari de-a lungul timpului, amintind bătăliile la care au participat şi momentele de jertfă din cele două conflicte mondiale ale secolului trecut, dar a menţionat şi momentul aderării României la NATO, exerciţiile şi misiunile executate în parteneriat.

"Marinarii militari au participat la nenumărate operaţii în teatrele de operaţii, conform planificărilor NATO. Am primit şi primesc în continuare aprecieri deosebite de la partenerii noştri din NATO pentru felul în care marinarii noştri militari îşi îndeplinesc misiunile în teatrele de operaţii", a spus ministrul.

El a menţionat că, odată cu schimbarea situaţiei de securitate pe Marea Neagră, odată cu anexarea Crimeii, au fost luate măsuri de modernizare şi creştere a capacităţii operaţionale a Marinei militare.

"În anii 2013-2014 am beneficiat de o finanţare substanţială. Practic, la Forţele Navale bugetul a fost mărit de patru ori, astfel încât pe lângă programul de instruire a marinarilor militari să acordăm o atenţie deosebită şi modernizării bazei tehnico-materiale a Marinei", a spus el.

Ministrul Apărării a precizat că în acest an sunt programate, pe lângă lucrările de reparaţii şi mentenanţă executate anul trecut la navele militare, să intre în cea de-a doua etapă a programului de modernizare cele două fregate ("Regina Elisabeta" şi "Regele Ferdinand").

"De asemenea, având în vedere că avem un buget mai mare, ne-am gândit pentru a creşte capacitatea operaţională a Marinei militare să achiziţionăm şi nave noi, nave de luptă şi remorchere cu care să manevrăm navele noastre în port ca să nu mai închiriem nave de la alţi agenţi economici", a spus el.

Duşa i-a felicitat pe toţi marinarii militari şi civili şi le-a urat tradiţionalul "Bun cart înainte".

La Constanţa, aproximativ 10.000 de persoane asistă, sâmbătă, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, la exerciţii militare, ceremonii şi jocuri marinăreşti organizate de Ziua Marinei Române.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici