Cum se prefigurează NEGOCIERILE privind formarea noului Guvern: Opoziţia cere alegeri anticipate sau trimiterea PSD în opoziţie/ Tomac, PMP: Vom avea o propunere de premier la consultările de la Cotroceni

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii vor cere, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, convocarea alegerilor anticipate, afirmând că, dacă i se va cere, PNL nu va refuza să îşi asume răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern ”fără PSD”.

1714 afișări
Imaginea articolului Cum se prefigurează NEGOCIERILE privind formarea noului Guvern: Opoziţia cere alegeri anticipate sau trimiterea PSD în opoziţie/ Tomac, PMP: Vom avea o propunere de premier la consultările de la Cotroceni

Orban: Cerem alegeri anticipate / Barna: USR va susţine orice variantă pentru ca PSD să ajungă în Opoziţie / Tomac, PMP: Vom avea o propunere de premier la consultările de la Cotroceni

”Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. Am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţie să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a precizat că, dacă nu va fi posibilă convocarea alegerilor anticipate, PNL nu va refuza să îşi răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern ”fără PSD.

”PNL este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate. Am hotărât că în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a alegerilor anticipate ca PNL să nu refuze în cazul în care i se solicită răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern, evident, fără PSD”, a spus Orban.

Liderul PNL a afirmat că liberalii îşi reactualizează programul de guvernare şi îl pot pune pe masă în câteva zile.

Orban: Dăncilă, o marionetă mai docilă a tribului de Teleorman; Nu are anvergură politică

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că europarlamentarul Viorica Dăncilă – propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier, va fi ”o marionetă docilă” a tribului de Teleorman, afirmând că nu deţine nici avergura politică şi nici experienţa necesară pentru a conduce Guvernul.

”Chiar am pus pariu că va fi din Teleorman, fie Carmen Dan, fie Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă are rădăcini puternice în judeţul Teleorman. (...) Asta ştim apropo de democraţia din PSD. Singura mea întrebare era dacă va fi Carmen Dan – eroina debarcării premierului Tudose, sau doamna Dăncilă. Nu are niciun argument care să susţină formularea acestei propuneri. Nici experienţă, nici background profesional, nici anvergură politică, nici notorietate. Va fi din nou un premier care nu va fi altceva decât o marionetă mai mult sau mai puţin docilă. De data asta, se pare, (o marionetă-n.r) mai docilă a tribului de Teleorman”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că destinul ţării nu mai poate fi lăsat ”mâna tribului de Teleorman”.

”Credem că destinul naţiunii române trebuie hotărât de români, după ce s-a văzut clar că PSD nu este capabil să guverneze şi credem că nu mai putem să lăsăm destinul naţiuni române pe mâna tribului de Teleorman”, a spus Orban.

Barna: USR va susţine orice variantă pentru ca PSD să ajungă în Opoziţie

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că Uniunea va susţine orice variantă pe care o va propune preşedintele Klaus Iohannis, în urma căreia PSD să ajungă în Opoziţie, adăugând că Biroul politic al partidului se va întâlni pentru a decide o propunere cu care să meargă la consultări.

„Noi, în cadrul Biroului Naţional vom stabili mandatul nostru care va fi un mandat în care îl vom asigura pe preşedintele Klaus Iohannis că USR va susţine orice variantă prin care PSD ajunge în Opoziţie. Vom avea astăzi la ora 14:30 o şedinţă a Biroului politic al USR pentru a defini foarte clar mandatul cu care vom merge mâine la consultări. Din păcate, România a ajuns din nou în criza pe care de un an de zile o trăim de altfel şi ceea ce vedem fără echivoc este că orice premier va nominaliza PSD cu excepţia lui Liviu Dragnea care, legal, nu poate să fie premier, nu face decât să deschidă piaţa pariurilor cât va rezista. Deci, practic, indiferent cine va fi nominalizat nu va fi decât o viitoare criză care din momentul nominalizării se va activa”, a spus Barna, la Parlament.

De asemenea, liderul USR a adăugat că formaţiunea va susţine şi un premier de dreapta, dacă în urma discuţiilor cu Iohannis se va contura această variantă.

„În măsura în care, în urma discuţiei cu preşedintele va apare varianta unui premier de pe partea dreaptă a eşichierului, noi o vom susţine cu siguranţă. Dacă preşedintele va solicita să facem o propunere de premier, vom avea această propunere fără îndoială. Aici nu este niciun dubiu şi experienţa politică din România ne arată că majorităţile de la un moment dat se pot schimba şi noi credem că preşedintele este în faţa acestei dileme: să lase PSD să împingă mai departe România în prăpastie, într-un moment de politică externă superpenibil, în condiţiile în pare premierul Japoniei a plecat spre Bucureşti, către o ţară normală şi a aterizat într-o ţară care nu mai avea premier, deşi avea majoritate confortabilă la acest moment”, a precizat Dan Barna.

Totodată, liderul USR a reiterat că varianta decentă pentru România este cea a alegerilor anticipate.

„Este foarte dificil de ajuns acolo, nu este imposibil, va fi o decizie care aprţine preşedintelui. Dacă nu se va ajunge în situaţia alegerilor anticipate, va exista şi posibilitatea, cel puţin teroretic, a majorităţii alternative care să scoată PSD de la guvernare pentru că, de fapt, ne arată şi ne-a aratătat de un an de zile că nu sunt capabili să guverneze şi şi-au pierdut orice legitimitate din această perspectivă”, a susţinut Barna.

Întrebat dacă există şi variant unui guvern apolitic, precum a fost cel al lui Dacian Cioloş, Barna a răspuns: „Ar putea să fie şi această variantă, dar în momentul de faţă deciziile sunt la preşedinte şi cel puţin eu, în Biroul Naţional, voi merge să susţinem orice variantă de a exclude PSD din directia catastrofică pentru România spre care ne conduce”.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat pentru miercuri partidele la consultări, primii chemaţi fiind liderii PSD-ALDE, începând cu ora 12.00. Vor urma celelalte partide parlamentare, şeful statului anunţând că este nevoie de instalarea unui nou Guvern cât mai repede.

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat, marţi, la Timişoara, că partidul pe care-l conduce va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, urmând să aibă o propunere de premier. Tomac a spus că propunerea PSD este ”o mostră de mediocritate”. 

Eugen Tomac a afirmat, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul pe care-l conduce va participa la consultările de la Palatul Cotroceni pentru formarea noului Guvern. Eugen Tomac consideră că Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru premier, este o “nulitate”, transmite corespondentul Mediafax.

“Mâine (n.r. miercuri), PMP va participa în mod sigur la consultările de la Palatul Cotroceni şi PMP va avea şi o propunere de premier. Bolşevicii şi-au pierdut dreptul politic de a mai propune un nou premier şi credem că actualele partide de opoziţie sunt îndreptăţite să încerce să creeze o nouă coaliţie în Parlament care să susţină un Guvern capabil să guverneze în interesul tuturor cetăţenilor acestei ţări. Iar PSD-ului i-ar sta bine o perioadă de timp şi în opoziţie. (...) Propunerea PMP va fi în mod sigur un membru al PMP şi sigur va fi o propunere mai bună decât cea a PSD, care vine cu o propunere care este o mostră de mediocritate. Dăncilă este o nulitate. Credem că preşedintele e pus în situaţia de a lua nişte decizii curajoase şi sperăm să aibă curajul să o facă”, a declarat Eugen Tomac.

De asemenea, preşedintele executiv al PMP a spus că românii s-au obişnuit cu faptul că PSD este “incapabil” să guverneze şi că Liviu Dragnea nu se mai “trezeşte din beţia puterii”.

“Probabil deja românii se vor obişnui cu acest partid incapabil să guverneze, cum este PSD, cel care, din şase în şase luni, ne oferă crize politice în loc de soluţii pentru dezvoltarea ţării. Observăm că Liviu Dragnea nu se mai trezeşte din beţia puterii şi crede că instituţiile statului sunt nişte anexe ale partidului şi ar trebui ca acestea să răspundă 24 din 24 de ore la comenzile domniei sale. PSD, prin această criză pe care a generat-o, şi-a pierdut dreptul politic de a mai propune un nou premier”, a afirmat liderul PMP.

Totodată, Eugen Tomac a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să analizeze cu ”luciditate” cui va încredinţa mandatul de premier al României şi să nu se teamă de ameninţările liderilor PSD.

“Guvernul României nu este Guvernul PSD. Constatăm că PSD moşteneşte cu multă iscusinţă toate practicile proaste pe care şi le-a păstrat de la partidul mamă, Partidul Comunist, de acolo îşi trag seva. Faptul că într-un an PSD şi-a dat de două ori propriile guverne obligă restul clasei politice să se gândească cu mai multă maturitate şi responsabilitate la viitorul României. Credem că preşedintele României va trebui să analizeze cu multă luciditate cum mai încredinţează mandatul de prim-ministru al României şi nu ar trebui să se teamă de declaraţiile bolnăvicioase ale liderilor PSD, care deja au trecut la ameninţări”, a afirmat Eugen Tomac.

În final, preşedintele executiv al PMP a criticat PSD şi pentru faptul că a hotărât să-i retragă sprijinul politic lui Mihai Tudose chiar dacă se ştia că, marţi, în România va veni premierul Japoniei, ceea ce arată că “partidul nu are pic de responsabilitate, ci o atitudine antinaţională”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici