PC nu participă la consultările iniţiate de preşedintele Băsescu

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat, luni, că reprezentanţii acestui partid nu vor participa la consultările de la Cotroceni, susţinând că şeful statului are un singur scop - bifarea unei noi consultări, având în vedere că pentru două subiecte are nevoie de aprobarea Parlamentului.

19 afișări
Imaginea articolului PC nu participă la consultările iniţiate de preşedintele Băsescu

PC nu participă la consultările iniţiate de preşedintele Băsescu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Nu suntem împotriva unui dialog instituţional, (...) însă considerăm că preşedintele Traian Băsescu mimează respectarea Constituţiei şi că întâlnirea de mâine (marţi - n.r.) nu are decât un singur scop - de a bifa o nouă consultare, având în vedere că pentru două dintre subiectele propuse, mă refer la aderarea la spaţiul Schengen şi un nou acord cu FMI, preşedintele Traian Băsescu are nevoie de acordul Parlamentului. Nu vom face jocul preşedintelui, ca atare decizia PC este de a nu participa la consultările pentru ziua de mâine", a declarat Daniel Constantin.

El a mai spus că poziţia PC privind subiectele propuse de Traian Băsescu este cunoscută.

Potrivit lui Constantin, în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, preşedintele Băsescu, în calitatea de şef al statului şi de şef al diplomaţiei, "ar trebui să facă ceva mai mult din punct de vedere al votului politic".

"Diplomaţia românească şi preşedintele ar trebui să schimbe percepţia, din păcate, negativă pe care România o are în cadrul celorlalte state membre ale Uniunii Europene. În privinţa modificării Tratatului de la Lisabona şi concluziilor Consiliului European, din punctul de vedere al PC, România trebuie să judece foarte atent implicaţiile pe care noile măsuri le vor genera în primul rând asupra economiei naţionale, în al doilea rând asupra economiei UE şi, în al treilea rând, asupra rolului pe care România îl va juca în cadrul comunităţii europene. Înţelegem că principalele modificări vizează, în primul rând, prevenirea declanşării unor noi crize financiare. PC consideră şi atrage atenţia celor mandataţi că modificările propuse se referă în primul rând la menţinerea stabilităţii financiare a statelor din zona euro. În acest context, România nu se poate pronunţa fără a avea un studiu prealabil, care să analizeze implicaţiile pe care modificarea Tratatului le-ar avea asupra propriei economii", a mai spus preşedintele PC.

El a precizat şi că PC nu este de acord cu încheierea unui nou acord cu FMI, alternativa putând fi fondurile europene.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele parlamentare la consultări, marţi, la ora 12.00, temele de discuţie propuse fiind informarea cu privire la concluziile Consiliului European, perspectivele relaţiei cu FMI şi perspectivele aderării la spaţiul Schengen.

PNL a anunţat că îşi menţine decizia de a nu participa la consultările cu şeful statului decât în situaţia în care se va discuta despre formarea unui nou Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici