PDL acuză MAI şi USL de fraudă în legătură cu listele care urmează să fie trimise la CC

Liderul PDL Cristian Boureanu susţine că MAI, cu sprijinul USL, încearcă să falsifice listele cu alegători care urmează să fie trimise la Curtea Constituţioală, el menţionând că PDL face plângeri penale împotriva lui Victor Ponta, Radu Stroe şi Mircea Duşa în acest caz.

1203 afișări
Imaginea articolului PDL acuză MAI şi USL de fraudă în legătură cu listele care urmează să fie trimise la CC

Cristian Boureanu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)o)

Cristian Boureanu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, intenţia democrat-liberalilor de a depune plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a miniştrilor Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe şi Mircea Duşa, acuzând Executivul şi USL că încearcă pregătirea unei "mari fraude" privind situaţia listelor electorale permanente, care urmează să fie transmisă Curţii Constituţionale.

"Ministerul Afacerilor de Externe lucrează la un document prin care 3.180.000 de români vor fi declaraţi plecaţi în străinătate", a afirmat Boureanu, precizând că doar Ambasada României în SUA a transmis un număr de 470.000 de persoane, fără să facă niciun fel de verificare, prin aceste persoane fiind incluşi şi copii.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că MAI pune la cale în acest week-end, împreună cu structurile USL din teritoriu, "o mare fraudă", şi anume "scoaterea din listele electorale a peste 2,5 milioane de români, cu drept de vot, contrar comunicării clare a Curţii Constituţionale, în data de 14 august".

El a explicat şi mecanismul prin care se pregăteşte această "fraudare", menţionând că, după adresa transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, privind cei trei milioane de români plecaţi din ţară,  MAI va scoate abuziv de pe listele electorale în jur de două milioane de persoane.

După acest pas, se va transmite o adresă "falsă" Curţii Constituţionale, prin care se încearcă o "semirespectare" a comunicatului Curţii, şi în care se va arăta că nu s-au scos toţi cei plecaţi din ţară de pe liste, ci doar o parte din aceştia, despre care se consideră că nu au drept de vot.

"PDL are o plângere penală pregătită pentru domnul Ponta, pentru Radu Stroe şi Mircea Duşa, cei care se ocupă de falsificarea acestor date, pentru că este inadmisibil ca, după ce toate structurile statului român au ceritificat prin date publice că avem în jur de 18,3 milioane de români pe listele electorale, astăzi, să se încerce prin fals ca acest număr să fie redus undeva între un milion şi două milioane şi ceva de persoane", a mai arătat Boureanu.

El a afirmat că plângerile penale vor fi depuse probabil în zilele următoare, luni sau marţi.

Cristian Boureanu a făcut un apel către funcţionariii de bună-credinţă din MAI să lămurească cine şi când a făcut presiuni pentru micşorarea numărului de alegători din listele electorale, şi a cerut ministerului să facă precizări privind cadrul legal utilizat pentru actualizare listelor electorale, documentele legale necesare radierii unei persoane de pe aceste liste şi sancţiunile pentru acei primari şi funcţionari care elimină abuziv persoane din listele electorale permanente.

"PDL cere conducerii MAI să lase funcţionarii oneşti în pace", a mai spus Boureanu, arătând că democrat-liberalii au pregătite plângeri penale şi pentru acei primari care au transmis către Ministerul de Interne date false în privinţa listelor electorale.

Potrivit democrat-liberalului, mai mulţi primari PDL au transmis la centru că "persoane din conducerea MAI şi persoane din structurile descentralizate ale ministerului, precum şi preşedinţi ai Consiliilor Judeţene USL, au făcut presiuni asupra funcţionarilor oneşti din primării pentru a transmite liste electorale falsificate, pentru referendumul din 29 iulie".

"Am fost avertizaţi din teritoriu că funcţionari ai Serviciului de Evidenţă a Populaţiei certifică aceste liste, fărăr verificări, pentru că nu am când să facă aceste verificări şi astfel, listele electorale urmează să fie centralizate la MAI, care va transmite, marţi, Curţii Constituţionale, o nouă cifră, obţinută în urma acestor false", a mai subliniat Cristian Boureanu.

Potrivit acestuia, metodele folosite pentru acest fals sunt radierea din listele electorale permanente a persoanelor delcarate decedate de rude sau vecini, fără a exista un document oficial de deces, radierea persoanelor despre care rudele sau vecinii declară că nu mai locuiesc în ţară, fără a exista un document oficial care să ateste schimbarea domiciliului sau a rezidenţei şi radierea din listele electorale a persoanelor care au documente de ientitate expirate, acest lucru neavând un temei legal şi reprezentând un abuz  şi un fals în acte publice.

O ultimă metodă folosită de Ministerul de Interne se referă, potrivit liderului PDL, la radierea din listele electorale a acelor persoane despre care rudele sau vecinii spun că şi-au schimbat numele, fără a se anexa documente în acest sens.

Cristian Boureanu a mai afimat că PDL are încredere în decizia Curţii Constituţionale şi este convins că există documente la Curte care arată foarte clar cum se calculează numărul de pe listele de alegători, pericolul reprezentându-l trimiterea unor date sub semnătura ministrului de Interne, bazate pe "falsuri din teritoriu", certificate de primari.

De altfel, Boureanu a mai spus că PDL îşi rezervă dreptul de a da în judecată pe toţi acei primari care au certificat prin semnătură datele false privind listele permanente.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a afirmat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale permanente, că datele sunt în curs de centralizare şi că nu îşi permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea Constituţională în legătură cu referendumul

Declaraţia lui Duşa vine după ce ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat tot duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

"Colegul meu Radu Stroe poate să facă orice declaraţie politică doreşte, este politician, este deputat, este liber să spună orice. Eu spun doar că imediat ce vom avea toate datele şi le vom ordona pe categorii de persoane care trebuiau operate în listele electorale până la data de 10 iulie, le vom transmite la Curtea Constituţionale, care le va analiza şi va lua o decizie. Nu pot să-mi permit să fac aprecieri legate de ce va face Curtea", a spus, la România TV, Mircea Duşa.

Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că următoarea etapă este centralizarea acestora.

Întrebat dacă rezultatele acestor demersuri sunt natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională, ministrul delegat al Administraţiei a răspuns: "Da".

Tot Stroe a răspuns, sâmbătă, unei întrebări privind eventuale schimbări majore care ar putea apărea după centralizarea datelor din teritoriu, spunând că "va fi interesant".

Curtea Constituţională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici