PNL acuză PSD că vrea să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier. Gheorghe Tinel (PNL): Afacerea Schweighofer a intrat în România ca o afacere a familiei lui Ponta

PNL acuză PSD că, prin Codul Silvic, ar dori să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier naţional, a declarat, luni, deputatul PNL Tinel Gheorghe, arătând că liberalii nu vor vota Codul, dacă nu le sunt acceptate amendamentele care se suprapun pe cele ale preşedintelui Iohannis.

685 afișări
Imaginea articolului PNL acuză PSD că vrea să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier. Gheorghe Tinel (PNL): Afacerea Schweighofer a intrat în România ca o afacere a familiei lui Ponta

PNL: Prin Codul Silvic, PSD vrea să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)

Viceliderul deputaţilor PNL Tinel Gheorghe a spus că liberalii au obiecţii la Codul Silvic, care se suprapun pe cele ale preşedintelui Klaus Iohannis formulate în cererea de reexaminare a Codului trimisă Parlamentului.

"Cu privire la Codul Silvic, am avut obiecţii şi ne menţinem obiecţiile, ele s-au suprapus pe obiecţiile preşedinteleui Klaus Iohannis. Am depus amendamente la Codul Silvic şi credem că, în momentul de faţă, PSD încearcă să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier naţional şi de sub regimul silvic. Este una dintre cele mai mari afaceri. Modificarea articolului 20 ar fi pentru România cel mai mare dezastru ecologic, am scădea dintr-o dată suprafaţa fondului forestier naţional la 22%, faţă de 32-33% cât este acum. Acesta este şi substratul pentru care PSD a ieşit cu scandalul Schweighofer, ca să acopere scandalul scoaterii din fondul forestier naţional", a arătat Tinel Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

"Afacerea Schweighofer a intrat în România ca o afacere a familiei primului ministru Victor Ponta. În 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sârbu, iar secretar de stat la păduri era Adam Crăciunescu, care, în momentul de faţă, este director general al Regiei Naţionale a Pădurilor. (...) Asta a fost o afacere de familie, se vrea în continuare o afacere de familie", a adăugat Tinel Gheorghe.

Deputatul PNL Lucia Varga a precizat că PNL votează Codul Silvic numai dacă se acceptă amendamentele liberalilor. PNL propune eliminarea articolului 20 din Codul Silvic, care "permite tăierea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament silvic".

"Nu vrem să legiferăm corupţia în România", a adăugat Varga, susţinând că peste un milion de hectare riscă să fie tăiate după bunul plac al pădurarilor.

Cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic urmează să intre, marţi, în dezbaterea comisiilor juridică, de agricultură şi de mediu.

PSD îşi menţine poziţia de a adopta un Cod care să prevină şi sancţioneze defrişări ilegale şi monopolul, a anunţat, sâmbătă, liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Codul Silvic a stârnit mai multe proteste, dar şi acuzaţii la adresa preşedintelui Iohannis că ar avea legături cu firma austriacă Schweighofer.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că asupra preşedintelui României Klaus Iohannis "planează o suspiciune" că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.Vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici