Ponta asigură APCE că regiunile vor fi discutate cu UDMR, iar instituţiile locale vor avea însemne

Premierul Victor Ponta a asigurat APCE că reorganizarea României va fi decisă prin consultare cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu UDMR, şi a anunţat că doreşte o legislaţie care să permită instituţiilor locale să adopte însemne proprii atât timp cât aceste simboluri nu încalcă standarde UE.

681 afișări
Imaginea articolului Ponta asigură APCE că regiunile vor fi discutate cu UDMR, iar instituţiile locale vor avea însemne

Ponta asigură APCE că regiunile vor fi discutate cu UDMR, iar instituţiile locale vor avea însemne (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

Aflat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), şeful Guvernului a răspuns şi întrebărilor legate de reorganizarea României şi problema minorităţilor naţionale, asigurând că autorităţile de la Bucureşti nu vor încălca drepturile grupurilor minoritare prin soluţiile care vor fi găsite.

În cazul regiunilor de dezvoltare care urmează să fie constituite, premierul a asigurat că decizia finală va fi luată în urma consultărilor cu toate partidele aflate în Parlament, inclusiv cu UDMR.

"Nu sunt sigur dacă rezultatul final va fi de 8 (regiuni de dezvoltare-n.r.), pot fi 10, 12 sau 16, dar pot să asigur că vom lua o decizie doar prin consultarea tuturor partidelor din Parlament, unde şi comunitatea maghiară este reprezentată, şi că nu va fi o decizie împotriva drepturilor vreunei comunităţi minoritare, ci bazată doar pe criterii economice şi sociale", a spus Ponta.

El a asigurat că graniţa actuală a judeţelor nu va fi modificată şi a explicat că necesitatea înfiinţării unor noi regiuni este legată de o mai bună absorbţie a fondurilor UE.

În privinţa însemnelor grupurilor minoritare, premierul a arătat că îşi propune ca în acest domeniu să existe norme legale clare, în baza cărora instituţiile administraţiei centrale să arboreze însemnele naţionale şi ale Uniunii Europene, iar instituţiile locale să aibă dreptul de a adopta propriile simboluri, atât timp cât acestea nu încalcă standardele UE.

"Sunt gata să iniţiez dialogul cu toate partidele şi reprezentanţii societăţii civile pentru a avea o legislaţie foarte clară", a afirmat Ponta, adăugând că dialogul este soluţia de rezolvare, nu extremismul.

Premierul Victor Ponta se află, joi, la Strasbourg, pentru întâlniri cu membrii APCE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici