Ponta: România continuă să sprijine Republica Moldova în integrarea europeană. Graniţa poate deveni simbolică

România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, considerând că acest proces va reprezenta o oportunitate pentru ca graniţa care a divizat două secole cele două ţări să devină una "simbolică", afirmă premierul Victor Ponta.

954 afișări
Imaginea articolului Ponta: România continuă să sprijine Republica Moldova în integrarea europeană. Graniţa poate deveni simbolică

Ponta: România continuă să sprijine Republica Moldova în integrarea europeană. Graniţa poate deveni simbolică (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost inclusă într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea jumătăţii estice a Moldovei de către Imperiul Ţarist.

"Consecinţele acestui act şi urmările lor politice şi sociale rămân în continuare dominante ale existentei celor doua state – Romania si Republica Moldova. Separarea impusă de o graniţă creată de efortul politic al marilor puteri ale epocii a dus la impărţirea în două a familiilor, credinţelor, obiceiurilor, a limbii şi a culturii comune. În numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat în ambele societăţi tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului şi au favorizat abandonarea politicilor şi a argumentelor înţelepte în favoarea beneficiilor de moment şi a pasiunilor ideologice", spune premierul.

El adaugă că integrarea europeană este un proiect care presupune eforturi politice majore, reforme dificile şi transformări sociale radicale, fiind însă o oportunitate nu numai a României, dar şi a Republicii Moldova de a face ca graniţa care a divizat două secole cele două ţări să devină una "simbolică" odată cu procesul de integrare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici