Ponta: Zegrean s-a antepronunţat în cazul reprezentării României la Bruxelles, era o ocazie să tacă

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, s-a antepronunţat în cazul reprezentării României la Consiliul European şi va trebui să se abţină de la vot dacă această problemă va ajunge în dezbaterea Curţii, consideră premierul Victor Ponta.

260 afișări
Imaginea articolului Ponta: Zegrean s-a antepronunţat în cazul reprezentării României la Bruxelles, era o ocazie să tacă

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Zegrean a pierdut o ocazie minunată să tacă din gură, judecătorii Curţii nu sunt comentatori poltiici sau jurnalişti", a spus Ponta, la RTV.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, a declarat joi, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie

Pe de altă parte, Zegrean a spus că, dacă ar da un răspuns la această întrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizări către Curtea Constituţională.

"Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie", a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.

Întrebat dacă CC este competentă să se pronunţe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus că instituţia este competentă să răspunsă oricărei întrebări legate de dreptul constituţional.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, dar că nu s-a înţeles cu şeful statului şi că urmează ca această discuţie să continue.

"Ne-am înţeles că nu ne-am înţeles pe această temă. Rămâne să discutăm în continuare", a spus Ponta, fără alte detalii.

Premierul Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita "o situaţie ridicolă".

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge şi la Curtea Constituţională.

La rândul său, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, la RFI, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că textul Constituţiei îl indică în mod clar pe şeful statului, el menţionând totodată că "orice discuţie politică nu ar face decât să vulnerabilizeze mandatul României".

Cristian Diaconescu susţine că România trebuie reprezentată de preşedinte, nu de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici