Premierul Ungariei Viktor Orban: „În 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, diplomaţia maghiară a procedat corect“ / Premierul Cioloş: Declaraţiile sunt neelegante si nepotrivite

Premierul Ungariei, Orban Viktor, consideră că, la 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, astfel încât diplomaţia maghiară a procedat corect când a ales ”calea sinceră şi onestă” şi a interzis diplomaţilor să participe la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.

15046 afișări
Imaginea articolului Premierul Ungariei Viktor Orban: „În 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, diplomaţia maghiară a procedat corect“ / Premierul Cioloş: Declaraţiile sunt neelegante si nepotrivite

Orban: În 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, diplomaţia maghiară a procedat corect (Imagine: epa-eu / Mediafax Foto)

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, joi, că declaraţiile omologului ungar, Viktor Orban, cu privire la Ziua Naţională a României sunt "neelegante si nepotrivite" şi că, chiar dacă sunt făcute într-o logică electorală cu obiective politice, premierul Ungariei ar trebui să fie mai reţinut.

"Premierul Dacian Cioloş consideră că declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, azi la Satu Mare precedate de afirmaţii ale unor înalţi oficiali unguri, în legătură cu Ziua Naţională a României, sunt neelegante si nepotrivite", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

El a mai spus că afirmatiile lui Orban sunt, "evident, făcute într-o logică electorală cu obiective politice".

"Premierul Cioloş consideră că premierul ungar ar trebui să dea dovadă de mai multă reţinere în astfel de declaraţii. Respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări este parte indisociabilă a setului de valori pe care se bazează UE şi NATO, spaţii din care atât România, cât şi Ungaria fac parte", a adăugat Iolu, în numele premierului Cioloş.

Premierul Ungariei Vikto Orban: În 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, diplomaţia maghiară a procedat corect

Întrebat, joi, la Satu Mare, într-o conferinţă de presă, care au fost motivele pentru care demnitarii maghiari nu au fost lăsaţi să participe la recepţiile de 1 Decembrie şi cum va influenţa acest lucru relaţiile româno-maghiare, Orban Viktor a declarat că este mai bine "să îţi asumi conflictul sincer, decât să ai două feţe", transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Eu sunt tradiţionalist şi cred că sinceritatea este cea mai bună metodă, chiar dacă sunt la mijloc puncte nevralgice, aici avem un punct nevralgic diplomatic. Dar este mai bine să îţi asumi conflictul sincer, decât să ai două feţe. În 1 Decembrie, maghiarii nu au ce celebra, aşadar nu sărbătoresc, ceea ce este o atitudine onestă şi către români pentru că măcar nu îi minţim. Eu consider că diplomaţia maghiară a procedat corect atunci când a ales calea sinceră şi onestă”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, există evoluţii în viaţa comunităţii maghiare din România, în lumea politică din România, care ar putea periclita viaţa acestei comunităţi.

”Vorbesc aici despre tendinţe, considerăm că, din când în când, comunitatea maghiară nu este respectată în felul în care ar trebui să fie, însă considerăm că acestea pot fi puse în paranteză în cazul unei abordări pozitive din partea politicului românesc. Dacă România reuşeşte să aleagă o conducere politică adecvată şi dacă comunitatea maghiară va fi predispusă să coopereze, va avea doar de câştigat. Noi suntem pregătiţi să cooperăm, dar maghiarii din România trebuie să ia cunoştinţă de faptul că, dacă nu participă în procesul electoral, dacă nu îşi reprezintă interesele, dacă nu se reprezintă ca şi comunitate, atunci comunitatea va fi, pur şi simplu, neglijată”, a spus premierul Ungariei.

Orban a adăugat că ar fi bine dacă maghiarii din România şi-ar apăra interesele şi dacă ar lucra în favoarea coooperării româno – maghiare.

”Pentru că soarta comunităţii maghiare din Transilvania influenţează şi natura relaţiilor româno-maghiare. Eu i-aş ruga pe toţi maghiarii care trăiesc în România să participe în număr cât mai mare la alegeri pentru că aceasta le va influenţa calitatea vieţii, soarta localităţilor, relaţiile politice dar va influenţa şi Ungaria, pentru că este şi interesul nostru, al celor din Ungaria, ca maghiarii din România să meargă la vot”, a afirmat Orban Viktor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă că, pentru comunitatea maghiară din România, alegerile de duminică sunt ”cruciale”, pentru că în perioada următoare vor avea loc reforme în mai multe domenii.

”Vrem să avem un cuvânt de spus în luarea acestor decizii, suntem 1,3 milioane de maghiari care trăiesc în România, care consideră că este importantă identitatea şi cultura lor naţională care trebuie păstrate. Mulţumesc pentru sprijinul acordat de FIDESZ, de Guvernul Ungariei în ultimele luni, e firească sprijinirea năzuinţelor comunităţii maghiare din Transilvania”, a spus Kelemen.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, care este şi preşedintele FIDESZ, s-a întâlnit, joi, la Satu Mare, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi cu liderii UDMR Satu Mare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici