PSD şi PNL anunţă că vor vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016

Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat, luni, în cadrul dezbaterilor din Parlament, că vor vota proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, în timp ce senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că formaţiunea sa nu va anunţa încă dacă susţine sau nu proiectul de buget, urmând să decidă după discutarea amendamentelor.

412 afișări
Imaginea articolului PSD şi PNL anunţă că vor vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016

PSD şi PNL anunţă că vor vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016

UPDATE - Nicolăescu: PNL votează bugetul de stat, deşi a fost elaborat pe un "compromis major"

Liberalii vor vota proiectul legii bugetului de stat pe 2016, deşi consideră că este elaborat pe un compomis major pe care actualul Guvern a fost obligat să-l accepte, a declarat, luni, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

"PNL, prin grupurile sale parlamentare, va vota acest buget, însă domnul  Cioloş, prim ministru, doamnele şi domnii miniştri, trebuie să ştie că nu vom face niciodată rabat de la următoarele principii: sustenabilitate bugetară, predictibilitate, transparenţă şi măsuri luate pentru stimularea unei creşteri economice de calitate şi nu doar stimulată de factori conjuncturali", a declarat liderul deputaţilor PN, eugen Nicolăescu.

El a trecut în revistă neajunsurile proiectului, cauzate de măsuri adoptate înaintea învestirii actualului Cabinet. "Dezbaterea de astăzi este pe un proiect de lege elaborat pe un compromis major, pe care este nevoit să-l întreprindă acest guvern, din cauza faptului că a fost obligat să construiască bugetul de la condiţii impuse", a spus Eugen Nicolăescu, în plenul reunit al celor două Camere.

Prima vulnerabilitate a proiectului bugetului pentru Guvern este, în opinia liberalului, modificarea de fostul Guvern, prin OUG, a Codului fiscal aprobat de Parlament "după intervenţia şefului statului". Astfel, introducerea unor termene nerealiste de relaxare fiscală generează o "lipsă gravă de sustenabilitate", în opinia PNL.

A doua vulnerabilitate, a spus Nicolăescu, este majorarea cheltuililor bugetare peste "puterile reale ale economiei", printr-un set de legi. "A doua mare vulnerabilitate o reprezintă riscul depăşirii chiar şi a deficitului bugetar asumat prin acest buget, cu costuri mai mari de finanţare, de escaladare a datoriei publice, a lipsei de resurse pentru investiţii", a mai spus liberalul.

Eugen Nicolăescu a mai spus că legea bugetului de stat trebuia să intre în dezbatere la Parlament înainte de 15 noiembrie şi că ar fi trebuit să fie şi în dezbatere publică, vina aparţinând fostului Guvern.

"Nu putem să ne facem că nu vedem că, în actualul buget, alocările pentru educaţie sunt crescute la 10,5 miliarde lei, pentru sănătate la 7,7 miliarde lei, în vreme ce dobânzile plătite în sarcina datoriei publice au urcat la peste 10 miliarde de lei", a mai spus liberalul.

Liderul deputaţilor liberali a mai spus că acest buget nu este mult diferit de bugetele elaborate în România în ultimele decenii şi că riscurile rămân aceleaşi, dar că nu putea fi elaborat diferit pentru că s-a făcut într-o perioadă scurtă de timp.

De asemenea, liberalul şi-a exprimat dezamăgirea că bugetul nu este orientat către investiţii, dar a precizat că premierul Dacian Cioloş nu ar trebui să privească aceste lucuri ca pe un reproş, ci ca "aşteptări majore de schimbare a modului de elaborare şi implementare a politicii bugetare", precizând că aşteptările PNL sunt mari. 

UPDATE - Vosganian: ALDE va face opoziţie rezonabilă la buget. Numai iubirea şi supunerea sunt necondiţionate

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că formaţiunea sa nu va anunţa încă dacă susţine sau nu proiectul de buget, urmând să decidă după discutarea amendamentelor, adăugând că ALDE va face "opoziţie rezonabilă" şi nu va susţine necondiţionat Guvernul.

"ALDE, prin aceste dezbateri, îşi confirmă încă odată rolul asumat de partid de opoziţie. Din păcate, singurul partid de opoziţie din Parlament. Prin ceea ce facem acum, prin atitudinea pe care o avem, noi definim acest concept de opoziţie rezonabilă: nu eşti impotrivă cu tot dinadinsul, în mod pătimaş, ci atitudinea, când este împotrivă, este temeinică", a afirmat Vosganian.

Vosganian a criticat "aprobarea necondiţionată" pentru proiectul Legii bugetului de stat manifestată de PSD şi PNL, comentând că "numai iubirea şi supunerea sunt necondiţionate". ALDE nu va anunţa în acest moment cum va vota la buget, a adăugat senatorul, spunând că va urmări dezbaterile privind amendamentele, mai ales cele ale ALDE, apoi va lua o decizie.

"Tocmai în virtutea opoziţiei rezonabile, nu spunem acum ce vom vota. Colegii noştri vor prezenta o seamă de amendamente pe parcursul dezbaterilor", a explicat Vosganian.

Varujan Vosganian i-a cerut premierului Cioloş să facă, până miercuri, un anunţ clar cu privire la majorarea salariului minim pe economie la 1200 de lei.

PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016

PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, a anunţat, luni, în cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul social-democrat Viorel Ştefan, care a afirmat că acest gest poate fi interpretat ca un al doilea vot de încredere acordat Guvernului Cioloş, după învestitură.

"Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, aşa cum a fost amendat şi uşor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. În opinia noastră, acesta ar fi al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet", a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Social-democratul a afirmat că o eventuală cădere a bugetului de stat în Parlament ar echivala cu o moţiune de cenzură, ceea ce PSD, "în acest context", nu îşi doreşte. Viorel Ştefan a afirmat însă că sunt şi elemente din buget unde sunt probleme, mai ales pentru domenii cheie.

"Vestea mai puţin bună este că, prin definiţie bugetul, este tot timpul mai puţin decât ar trebui. Poate ni se trage de la traducerea termenului franţuzesc, care înseamnă <<pungă mică>> (bougette - n.r.)", a spus deputatul.

Viorel Ştefan a lansat şi un avertisment la adresa membrilor Cabinetului, atrăgându-le atenţia să fie responsabili, altfel Parlamentul va trebui să intervină.

"Avem în faţă un Cabinet care, urmare a audierilor de la învestire, noi am concluzionat că este competent, de tehnocraţi. Prin votul nostru a căpătat autoritatea necesară exercitării acestui mandat. Întrebarea noastră este cum stăm cu responsabilitatea. Un guvern neasumat politic nu va ajunge niciodată în faţa cetăţenilor să-i privească în ochi, să spună ce au făcut bine sau rău. Cei care vor fi puşi în această situaţie vom fi noi, politicienii", a spus social-democratul.

În acest context, Viorel Ştefan a afirmat că nu există "garanţii" în acest moment că acest Guvern va fi responsabil şi de aceea, în cursul anului 2016, Parlamentul va trebui să-şi exercite "fără rabat" drepturile de control asupra Cabinetului, inclusiv prin moţiuni simple, moţiuni de cenzură sau comisii de anchetă, dacă va fi cazul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici