PSD susţine că ŞTIREA despre intenţia sa de naţionalizare a pensiilor private este „fake news”. Ministrul Finanţelor: Informaţia este o aberaţie/ Cum se apără fondul de pensii NN de acuzaţii

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, miercuri, că PSD nu a intenţionat şi nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, el arătând că această ştire este falsă, respectiv „fake news”.

4842 afișări
Imaginea articolului PSD susţine că ŞTIREA despre intenţia sa de naţionalizare a pensiilor private este „fake news”. Ministrul Finanţelor: Informaţia este o aberaţie/ Cum se apără fondul de pensii NN de acuzaţii

PSD susţine că ştirea despre intenţia sa de naţionalizare a pensiilor private este „fake news” (Imagine: Bogdan Baraghin/ Mediafax Foto)

„PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

PSD consideră, potrivit lui Dobre, că răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o „acţiune iresponsabilă”, care "creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii".

Dobre a arătat că o astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României.

„Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a adăugat Dobre.

Reacţia NN în urma scrisorii trimise către clienţi privind naţionalizarea sistemului de pensii private. Cum îşi motivează compania decizia

NN precizează că scrisoarea trimisă către clienţii săi în legătură cu posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienţilor, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.

„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arată în comunicatul emis de NN România.

„Ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienţilor noştri”, precizează NN România.

Fondul de pensii NN şi-a anunţat, marţi, clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Ministrul Finanţelor: Informaţia privind "naţionalizarea" fondului pensiilor private este o aberaţie

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a respins, miercuri, în debutul şedinţei de guvern, informaţia potrivit cărora Executivul intenţionează să "naţionalizeze" fondul pensiilor private, afirmând că aceasta ca fiind aberantă şi fără temei.

Ministrul a spus că nicio raţiune politică, economică, financiară sau bugetară nu ar putea să determine o astfel de măsură.

"Domnule prim-ministru (...) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii", a declarat ministrul Viorel Ştefan.

El a mai spus că pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes.

"Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de şapte milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1% la fel ca în anul 2016 datorită creşterii numărului de contributori prin creerea de noi locuri de muncă fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3-1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente", a detaliat ministrul Finanţelor.

El a mai spus că miercuri dimineaţa a avut consultări şi cu responsabilii Autorităţii de Supraveghere Financiară în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizaează acest fond.

"De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci nu există niciun indiciu în legătura cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii", a conchis ministrul Finanţelor Publice.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici