Schiturile "Lacu" şi "Podromu" de la Athos ar putea primi bani din buget

Membrii Comisiei pentru drepturile omului de la Senat au avizat favorabil, marţi, o iniţiativă legislativă care propune ca schiturile româneşti "Lacu" şi "Podromu" de pe Muntele Athos să primească anual bani de la bugetul de stat.

586 afișări
Imaginea articolului Schiturile "Lacu" şi "Podromu" de la Athos ar putea primi bani din buget

Muntele Athos (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ei au avizat favorabil, în acest sens, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român schitului românesc "Prodromu" de la Muntele Athos, Grecia, iniţiată de deputatul PSD Victor Socaciu.

Potrivit proiectului, anual ar urma să fie alocată prin bugetul Ministerului Culturii, o sumă în lei echivalentă cu 250.000 de Euro pentru cele două schituri româneşti "Podromu" şi "Lacu", de la Muntele Athos, din Grecia.

În prezent, de acest ajutor bănesc beneficiază numai schitul "Podromu".

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive la iniţiativa legislativă că Schitul "Lacu", care are în centru Biserica Mare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Sfântul Munte Athos, se află pe teritoriul mânăstirii Sfântul Pavel şi datează de la începutul secolului al XVIII-lea.

Victor Socaciu arată că Schitul "Lacu" este locuit de călugări români, având în prezent 40 de locuitori şi un număr de zece chilii.

Potrivit acestuia, comunităţile românilor din Schitu "Lacu" sunt aşezate într-o zonă greu accesibilă vizitatorilor, nu au niciun fel de venit financiar pentru a fi întreţinute şi nu primesc salarii. "Tot ce se reuşeşte să se realizeze se face cu donaţiile credincioşilor şi cu efortul fizic al călugărilor din obştea românească din acest schit", mai susţine acesta.

Proiectul, care urmează să primească raport din partea Comisiei pentru buget, finanţe, va fi dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici