Şedinţa Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură a început

Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depuse de partidele din opoziţie a început, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri.

27 afișări
Imaginea articolului Şedinţa Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură a început

Şedinţa Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură a început (Imagine:Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

La şedinţă sunt prezenţi 283 de parlamentari din 470.

Şedinţa este prezidată de preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Guvernul este reprezentat de Valentin Iliescu.

Textul moţiunii de cenzură, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" şi semnată de 209 parlamentari, este citit de viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu.

Acesta a spus că ar fi dorit să îl salute şi pe premierul Emil Boc, dar acesta nu este prezent, nu tratează cu respect Parlamentul.

Moţiunea de cenzură are 14 pagini.

Semnatarii moţiunii de cenzură care a fost depusă, luni, de către opoziţie, susţin că, în cazul trecerii acesteia, doresc să realizeze un guvern de criză, să organizeze alegeri anticipate în maximum şase luni şi să renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

În opinia semnatarilor, România se află în faţa unei opţiuni majore: fie este aruncată într-o criză socială şi economică şi mai profundă, "sub guvernarea incompetentă a unui Guvern expirat politic", fie Cabinetul Emil Boc este demis, deschizându-se calea pentru găsirea altor soluţii politice, economice şi sociale.

Opoziţia susţine că ţara are nevoie de o altă abordare, de un nou contract social, de o nouă viziune în ceea ce priveşte soarta sa şi a cetăţenilor săi. "Este nevoie de un nou model, care să stimuleze creşterea economică pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor", se arată în document.

Semnatarii propun un pachet de măsuri pe termen scurt, pe care îl definesc la 6-9 luni, deşi se angajează să organizeze anticipate în maximum 6 luni.

Între măsurile pe care opoziţia se angajează să le ia dacă va ajunge la guvernare se regăsesc: renegocierea angajamentelor cadru convenite de România în acordul de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană; revizuirea politicilor economice şi sociale ale actualului Guvern cu aplicabilitate de la 01.01.2011; revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, readucându-le la nivelul de dinainte de 1 iulie 2010.

PSD şi PNL nu se angajează, potrivit măsurilor pe care le propun prin moţiunea de cenzură, să diminueze TVA la 19%, aşa cum au anunţat în repetate rânduri liderii celor două partide. Textul moţiunii menţionează însă "revizuirea cotei de TVA în concordanţă cu rezultatele economice din 2010".

Semnatarii mai susţin: neimpozitarea pensiilor sub plafonul de 1.000 lei; reconsiderarea achiziţiilor publice pe baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienţă si eficacitate; eliminarea corupţiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public şi transparentizarea folosirii acestuia; asumarea angajamentului politic ca împrumuturile să fie îndreptate cu prioritate către investiţii, garantându-se astfel obţinerea resurselor financiare pentru rambursarea datoriei publice; creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale prin simplificarea procedurilor de accesare şi prin soluţii de creditare pentru cofinanţare a IMM-urilor.

Partidele din opoziţie au depus, luni, la Parlament, moţiunea de cenzură, care este semnată de 209 parlamentari.

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din 27 octombrie, ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici