Sulfina Barbu: Guvernul intenţionează să introducă pe ascuns noi taxe

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu acuză Guvernul Ponta că ar intenţiona să introducă "pe ascuns" noi taxe care vor duce la creşterea preţurilor la carburanţi, la unele medicamente, la alcool şi la reciclarea deşeurilor din România.

999 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Guvernul intenţionează să introducă pe ascuns noi taxe

Sulfina Barbu: Guvernul intenţionează să introducă pe ascuns noi taxe (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Tragem un semnal de alarmă cu privire la intenţia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia României. Cu alte cuvinte, noi spunem că Guvernul Ponta nu joacă corect cartea relaxării fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanţă de Guvern pentru modificarea Ordonanţei 196/2005 privind fondul pentru mediu, concret modificarea acestei Ordonanţe va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deşeurilor în România, va scumpi depozitarea deşeurilor în România, va scumpi şi diverse băuturi alcoolice", a declarat Sulfina Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.

Vicepreşedintele PNL consideră că aceste "noi taxe" sunt "surse de bani" pentru bugetul de stat.

"Ascunse în legislaţia privind fondul pentru mediu, noile taxe considerăm că sunt de fapt surse de bani pentru bugetul de stat, fiind necesari banii aceştia avalanşei de cheltuieli publice promise de primul-ministru Ponta", a susţinut Sulfina Barbu, arătând totodată că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru "a-şi completa veniturile la bugetul de stat".

"Vă amintesc că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-şi completa veniturile la bugetul de stat, în anul 2014 de la fondul de mediu a fost transferată suma de 562 milioane lei, adică 120 milioane euro către bugetul de stat. Transferul a fost făcut la sfârşitul anului 2014 din fondul de mediu către bugetul de stat", a arătat fostul ministru al Mediului.

De asemenea, Sulfina Barbu a susţinut că aceste taxe vor duce la scumpiri ale mai multor produse farmaceutice, ale carburanţilor, ale unor băuturi alcoolice şi ale reciclării deşeurilor.

"Se măreşte preţul la carburanţi după cum urmează: este propusă o taxă de 2 la sută din valoarea substanţelor periculoase pentru mediu, iar primele pe lista acestor substanţe periculoase sunt hidrocarburile. Această taxă mai scumpeşte şi anumite medicamente folosite în spitale. Ea se aplică şi derivaţilor halogenaţi, adică, printe altele, anestezicelor generale folosite în spitale, iar astăzi Ministerul Sănătăţii ne spune că medicamentele se ieftinesc. O altă substanţă periculoasă din grupa alcoolilor aflată pe listă este etanolul care se regăseşte în vin, în fabricarea unor anestezice locale", a precizat vicepreşedintele PNL.

Sulfina Barbu a adăugat că o altă consecinţă a acestor taxe ar fi legată de scăderea cantităţii de deşeuri selectate şi reciclate.

"Se introduce o dublă taxare a deşeurilor nereciclate cu suma de 2 lei pe kilogram atât pentru producător, importator, dar taxa va fi plătită şi de către organizaţiile care au preluat responsabilitatea reciclării. Dubla taxare a deşeurilor nereciclate va duce la scăderea dramatică a cantităţii de deşeuri selectate şi reciclate", a precizat Brabu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici