Tăriceanu: Îmi doresc, în primul rând, ca Liviu Dragnea să fie şi să rămână liber/ În ce condiţii spune că va merge la referendum

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, sâmbătă la Iaşi, că îşi doreşte ca Liviu Dragnea să rămână un om liber, întrebat dacă PSD-ALDE va avea candidat unic, în cazul în care liderul social-democrat ar candida la alegerile prezidenţiale.

2063 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Îmi doresc, în primul rând, ca Liviu Dragnea să fie şi să rămână liber/ În ce condiţii spune că va merge la referendum

Tăriceanu: Îmi doresc, în primul rând, ca Liviu Dragnea să fie şi să rămână liber

„Eu în primul rând îmi doresc ca Liviu Dragnea să fie şi să rămână liber, pentru că în nicio ţară în Europa civilizată, cineva care se ocupă de alegeri şi care mobiliează electoratul la alegeri nu ajunge să fie condamnat pentru asta, aşa cum i s-a întâmplat lui. În al doilea rând, şi el şi eu am spus, şi este un bun prilej să repet că am discutat împreună despre viitoarea candidatură din partea coaliţiei şi am hotărât că după alegerile pentru Parlamentul European vom redeschide subiectul ca să hotărâm cum procedăm”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă, la Iaşi.

Întrebat ce va face ALDE dacă PSD va decide să aibă candidat propriu la prezidenţiale şi dacă partidul pe care îl conduce va susţine această variantă, Tăriceanu a răspuns: „Vom discuta aceste lucruri, după alegerile pentru Parlamentul European. În momentul de faţă suntem pe terenul supoziţiilor şi nu vreau să alimentez aceste supoziţi pentru că ele ar crea speculaţii care nu ne-ar fi de folos”.

El a adăugat că, pentru europarlamentarele din 26 mai, ALDE are intenţia să aibă cel puţin cinci mandate în PE.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri la Craiova, întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale că dacă o să aibă posibilitatea fizic se va mai gândi, precizând că în prezent este liber.

„Dacă o să am posibilitatea fizic, ne mai gândim. Acum am (posibilitatea fizic - n.r.). Acum sunt liber, sunt cu voi”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la prezidenţiale.

Coaliţia PSD-ALDE încă nu a anunţat o decizie în legătură cu candidatul la alegerile prezidenţiale.

Referitor la subiect, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că e pregătit să îşi asume candidatura pentru un mandat la Cotroceni după ce o să vadă datele din sondaje.

Tăriceanu vorbeşte despre condiţiile în care va merge la referendumul pe probleme din justiţie

 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că va merge la referendumul pe probleme din justiţie dacă printre întrebări va fi şi: ”sunteţi de acord ca cei care au comis grave abuzuri în justiţie şi excese prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale să suporte rigorile legii?”.

Întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Iaşi, dacă va merge la referendum, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Dacă printre întrebările pe care le pune preşedintele - că înţeleg că vor fi mai multe - va fi şi o întrebare de genul <sunteţi de acord ca cei care au comis grave abuzuri în justiţie şi excese prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale să suporte rigorile legii> o să merg”.

Călin Popescu Tăriceanu spunea recent că ALDE nu are nicio problemă cu referendumul pe justiţie, însă îl acuza pe şeful statului că vrea să fure startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. De asemenea, la Slatina, liderul ALDE declara că nu va merge să voteze la referendumul pe probleme din justiţie, pentru că i se pare o greşeală, ca să nu spună „o prostie”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca un referendum pe probleme din justiţie în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

„Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei, declanşat încă de când a preluat guvernarea. De data aceasta pesediştii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale", spunea Klaus Iohannis.

Tăriceanu: Banca Mondială să trimită o echipă pentru a simplifica legislaţia pe achiziţiile publice

 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că a discutat recent cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi le-a cerut să trimită o echipă pentru a vedea dacă legislaţia pe achiziţiile publice poate fi simplificată.

Într-o conferinţă de presă la Iaşi de sâmbătă, liderul ALDE a vorbit despre datoria publică a României, afirmând că nivelul scăzut al acesteia „este o virtute şi nu este”.

„Să ştiţi că nivelul scăzut al datoriei publice este o virtute şi nu este. De ce vă spun acest lucru? Pentru că ţările din Europa au utilizat fonduri pe care nu le aveau pentru a-şi dezvolta infrastructura. La vremea anilor '50, nu era Tratatul de la Maastricht care obliga depăşirea deficitului. EU funcţionează cu datorie de 80%, 100% peste PIB, nouă ni se spune <nu aveţi voie>. Aşadar ni se spune <trăiţi în limitele acestea, împrumutaţi-vă, dar nu vă dezvoltaţi mai mult>. Un ministru de Finanţe aţos ar trebui să se ducă la UE să spună <OK, tratatul prevede să nu depăşeşti deficitul, dar daţi-mi nişte bani pentru că am un proiect de infrastructură>. Pentru că noi avem presiunea pe de o parte lipsa de finanţare, pe de alta procedurile extrem de dificile în achiziţiile publice”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Referitor la achiziţiile publice, acesta a declarat că a discutat recent cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi le-a cerut să trimită o echipă pentru a vedea dacă legislaţia pe achiziţiile publice poate fi simplificată.

„Am fost săptămâna aceasta la Washington şi am dicutat cu cei de la Banca Mondială, îi cunosc bine, şi le-am spus că avem o problemă serioasă în domeniul achiziţiei publice. Vreau să trimiteţi o echipă pentru a vedea dacă nu putem face o legislaţie pe achiziţiile publice mai simplă şi mai rapidă”, a afirmat liderul ALDE.

Cum explică acuzaţiile care i se aduc în legătură cu Gheorghe Ursu

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu se poate justifica în niciun fel că ar fi dorit să câştige capital politic din referirea la Gheorghe Ursu. Reacţia liderului ALDE vine după ce Andrei Ursu, fiul disidentului, a spus că sub pretextul unei confuzii Tăriceanu profită de numele tatălui său.

„Am făcut o scrisoare, care am văzut că a apărut deja în spaţiul public, în care mi-am cerut scuze şi am spus că am făcut o confuzie. Probabil că memoria mi-a jucat o festă, dar am făcut un lucru care mi s-a părut ulterior necesar. L-am sunat la telefon pe unul dintre colegii mei de catedră şi l-am întrebat «tu îţi aduci aminte că am avut un student care şi-a făcut proiectul de diplomă la noi la catedră şi care era într-o situaţie similară?». Şi mi-a zis «cum să nu? Mi l-a şi descris ca înfăţişare fizică». Şi zic «mai ţii minte cum îl cheamă?». Zice «nu mai ţin minte cum îl cheamă, dar încercăm să aflăm»”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă, la Iaşi.

„Deci este o confuzie. Mi-am cerut scuze. Eu am făcut o simplă referire, era într-un context legat de procurorul general al României, Lazăr, care este o unealtă a regimului comunist. Nu mi se pare că se poate justifica în niciun fel că aş fi vrut să câştig un capital politic din referirea la fostul disident Ursu”, a completat Tăriceanu.

Reacţia preşedinteului ALDE vine în contextul în care Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, îi răspunde din nou lui Călin Popescu Tăriceanu şi arată că, sub pretextul unei confuzii, profită de numele tatălui său şi vrea să se asocieze cu cauza disidenţilor doar pentru a-l ataca pe procurorul general de pe poziţia de „apropiat al opozanţilor”.

Aceasta este a doua scrisoare pe care Andrei Ursu i-o transmite lui Călin Popescu Tăriceanu. Schimbul de scrisori a pornit în urma unor declaraţii ale preşedintelui ALDE, care a precizat că ştia de tragedia disidentului Gheorghe Ursu şi că fiul său i-a fost student.

Într-o scrisoare deschisă, Tăriceanu a recunoscut că a făcut o confuzie şi că l-a confundat pe ful disidentuluu ucis de Securitate cu un alt fost student de-al său.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici