Tăriceanu: Procesul intentat lui Liviu Dragnea, ca şi decizia ÎCCJ, sunt acţiuni eminamente politice

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat vineri că procesul intentat preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi decizia în acest caz sunt "acţiuni eminamente politice" şi vor să inducă ideea că la "referendumul din 2012, românii nu l-au vrut demis pe Băsescu".

1337 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Procesul intentat lui Liviu Dragnea, ca şi decizia ÎCCJ, sunt acţiuni eminamente politice

Tăriceanu: Procesul intentat lui Liviu Dragnea, ca şi decizia ÎCCJ, sunt acţiuni eminamente politice (Imagine:Bogdan Iordache/ Arhiva Mediafax Foto)

"Procesul intentat lui Liviu Dragnea, ca şi decizia ÎCCJ, sunt acţiuni eminamente politice, ele reprezentând un unicat nedorit în lumea civilizată. Practici democratice devenite tradiţionale au consacrat rolul partidelor de a mobiliza cetăţenii la vot pe baza convingerilor politice şi argumentelor conţinute în programele şi proiectele cu care liderii de partid se prezintă în campaniile electorale", a scris Tăriceanu pe Facebook.

Copreşedintele ALDE a afirmat că această condamnare poate induce "în mod pervers" la o concluzie "revoltătoare" - aceea că "la referendumul din 2012, românii NU l-au vrut demis pe Băsescu, pentru că în realitate Liviu Dragnea ar fi falsificat indirect rezultatele votului".

Tăriceanu a subliniat că este vorba de "acţiuni concertate" ale instituţiilor de forţă pentru a interveni în alegeri.

"Aceste interpretări absolut originale sunt parte a unei acţiuni concertate, prin care în procesul alegerilor intervin instituţii de forţă ale statului care cenzurează „de facto” puterea politică, în loc ca lucrurile să stea invers. Am putea spune că, sub lozinca luptei anticorupţie, instituţii de forţă ale statului fac o preselecţie nemaiîntâlnită a candidaţilor şi viitorilor aleşi", a susţinut preşedintele Senatului.

Copreşedintele ALDE a accentuat că deşi principiile statului de drept obligă la respectarea deciziilor instanţelor judecătoreşti, este datoria sa să exprime un punct de vedere politic "pentru apărarea democraţiei şi a pluralismului".

"De multă vreme, am fost o voce singulară în a trage semnale de alarmă privind dezechilibrul puterilor în stat şi acapararea nedemocratică a puterii politice de către forţele oculte. La semnalele mele, în marea ei majoritate, clasa politică s-a mulţumit cu rolul de spectator. Cred că, indiferent de apartenenţa politică, a venit momentul când trebuie să acţionăm solidar pentru salvgardarea libertăţilor câştigate cu multe sacrificii la Revoluţie", a conchis Tăriceanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, adică dublu decât în primă instanţă, în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă. Ulterior, în jurul orei 15.00, la sediul PSD a avut loc o şedinţă a Comitetului Executiv a cărei concluzie a fost că Liviu Dragnea trebuie să rămână la şefia PSD, preşedintele executiv, Valeriu Zgonea, cerându-i demisia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici