Udrea despre OUG privind Codurile: Lui Zgonea îi trebuie făcută o plângere pentru abuz în serviciu

Împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, trebuie făcută o plângere penală pentru abuz în serviciu, fiind cel puţin la fel de vinovat ca Guvernul pentru adoptarea ''pe şest'' a OUG privind Codul Penal şi cel de Procedură Penală, consideră deputatul Elena Udrea.

1007 afișări
Imaginea articolului Udrea despre OUG privind Codurile: Lui Zgonea îi trebuie făcută o plângere pentru abuz în serviciu

Udrea despre OUG privind Codurile: Lui Zgonea îi trebuie făcută o plângere pentru abuz în serviciu (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

''După ce toată lumea a înghiţit gogoaşă livrată de Guvern cu nevoia de a pune legislaţia penală în acord cu deciziile CCR şi cu alte decizii europene, unii s-au apucat totuşi să citească Ordonanţa şi s-au prins că de fapt aduce modificări atât de importante încât putem spune că scrie un nou Cod de Procedură Penală. Şi au început să se audă reacţii mai întâi ale societăţii civile, cum este şi firesc, apoi şi ale unor oameni politici. Deşi Traian Băsescu critică ieşirea lui Victor Ponta pe subiect, cu argumente, eu le dau dreptate amândurora'', a scris Elena Udrea duminică pe Facebook.

Ea subliniat că nu există nicio urgenţă care să justifice intervenţia Executivului în legiferare pe acest subiect, care ţine de legile organice, deci de Parlament, atât timp cât Deciziile CCR aşteaptă de doi ani să fie integrate în legislaţie şi că este ''nedemocratic şi deci inadmisibil'' să schimbi 150 de articole din Codurile Penale ''pe şest, fără dezbatere publică, ba chiar făcând cunoscute opiniei publice modificările aduse abia după aprobarea OUG, cu atât mai mult cu cât aceste modificări sunt restrictive de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi dau puteri sporite procurorilor, chiar încălcând principiul separaţiei funcţiilor judecătoreşti''.

În opinia sa, Valeriu Zgonea este cel puţin la fel de vinovat ca Guvernul.

''Dar este corect şi că degeaba spune acum domnul Ponta că făcut Guvernul acest abuz, cât timp partidul dânsului, prin domnul Zgonea, a blocat orice dezbatere în Camera Deputaţilor a vreunei modificări la Codurile penale, chiar şi când domnul Ponta era şeful PSD şi Prim Ministru. Deci, cel mai mare abuz, sau primul abuz, este cel al fostului şef al Camerei Deputaţilor, pesedist şi omul propus în funcţie chiar de Ponta. Este adevărat, opoziţia lui Zgonea a fost posibilă doar cu laşitatea tuturor parlamentarilor, care îşi duc ultimele luni din mandatul de aleşi pe sub băncile Parlamentului, de frica Sistemului. Şi ca să continui pe linia corectă a Preşedintelui Traian Băsescu, cred că domnului Zgonea îi trebuie făcută o plângere penală pentru abuz în serviciu'', este concluzia Elenei Udrea.

Procurorul poate solicita de la bănci datele financiare ale unei persoane, fără aprobarea iniţială a unui judecător, se arată în ordonanţa de modificare a Codului de Procedură Penală adoptată de Guvern, măsura despre care unii avocaţi, dar şi un ONG, susţin că este neconstituţională.

Fostul premier Victor Ponta a criticat OUG, la fel ca preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că "secta Macovei" gândeşte ca ISIS. Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a acuzat pe cei doi că au ''nesimţirea de a ţipa degeaba'' pe tema modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în condiţiile în care Parlamentul nu şi-a găsit timp să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale de a pune legile în acord cu deciziile CCR. În replică, Tăriceanu a subliniat că OUG cuprinde nu mai puţin de 140 de modificări, ''cu mult mai mult'' decât articolele care au fost declarate neconstituţionale de Curte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici