Video Întâlnirea de la Guvern s-a încheiat fără rezultat. Toader nu a luat o decizie dacă îşi dă DEMISIA/ UPDATE: Un alt ministru îi cere să facă pasul în spate

Întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a avut loc joi dimineaţă la Palatul Victoria, s-a încheiat. Întrevederea dintre cei doi a durat o oră şi a vizat schimbarea lui Toader din funcţie.

3655 afișări

Tudorel Toader a declarat după întâlnire că a luat act de decizia premierului de a trimite la Cotroceni decizia de revocare a acestuia din funcţie. Toader a mai spus că va reflecta cu privire la demisie şi va da un răspuns joi, până la finalul programului.

„Eu vreau să spun că am avut relaţii foarte bune cu fiecare dintre cei trei permieri din guvernele carora am făcut parte. (....) Vă asigur de faptul că şi după incetarea ministeriatului, relatiile dintre mine si domnia sa vor fi neafectate. Spuneam dimineaţă că aseară a rămas să ne vedem la 9.30 şi să discutăm despre variantele de încetare a mandatului. A confirmat că aseară a dat drumul la adresele către preşedintele republiciii, undeva spre orele 21. Prin urmare, discuţia care a existat a fost absolut corectă, în limitele în care eu ştiam”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Potrivit acestuia premierului a mai menţionat, în discuţia cu Toader, nevoia de a fi asigurată continuitatea activităţii la Ministerul Justiţiei.

„Eu v-am spus că nu orice funcţionar, demnitar nu poate să închidă biroul: am auzit că mă remaniază, plec. Până vine noul ministru, cine girează? Voi rămâne la minister până la momentul în care în Monitorul oficial apare numele, prenumele noului ministru. Îl voi aştepta, îi voi preda sigiliul şi la gara, adică la Iaşi. (...) Am luat act de decizia doamnei prim-ministru de a trimite la Cotroceni decizia de revocare din funcţia de ministru. (...) Eu o voi respecta”, a mai spus Toader.

Ministrul a precizat că a informat-o pe Dăncilă că în privinţa demisiei va reflecta şi, joi, până la finalul programului, va da un răspuns.

„Voi reflecta şi până la sfârşitul programului, voi trimite în scris cu nume şi prenume demisia. Până la finalul programului voi comunica decizia pe care am luat-o”, a spus Toader.

Leş, mesaj către Toader: Când îţi pierzi susţinerea politică, să faci un pas în spate

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat joi, referitor la schimbarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că atunci când un membru al Guvernului îşi pierde susţinerea politică este normal să facă ”un pas în spate”, apreciind propunerea lui Eugen Nicolicea ca fiind ”foarte bună”.

”Nu suntem miniştri născuţi. Suntem numiţi politic de către o echipă politică. O să spun ce am făcut eu la momentul la care CEx-ul partidului mi-a solicitat această demisie - nu am pus întrebări şi mi-am dat această demisie. Din punctul meu de vedere, când îţi pierzi susţinerea politică este normal să faci un pas în spate, pentru că tot ceea ce faci, faci cu un sprijin politic”, a declarat Gabriel Leş, întrebat despre faptul că premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

El a spus că propunerea lui Eugen Nicolicea pentru a-l înlocui pe Tudorel Toader este ”foarte bună”.

”Este o propunere pe care tot CEx-ul partidului a făcut-o şi exact cum a fost propunerea mea la un moment dat, nu am să comentez. A fost decizia CEx-ului partidului şi cred că este una foarte bună”, a adăugat Leş.

Tudorel Toader a declarat după întâlnirea de joi dimineaţă cu Viorica Dăncilă, că a luat act de decizia premierului de a trimite la Cotroceni decizia de revocare a acestuia din funcţie. Toader a mai spus că va reflecta cu privire la demisie şi va da un răspuns joi, până la finalul programului.

Deputatul Eugen Nicolicea este propunerea la ministerul Justiţie în locul lui Tudorel Toader, după ce PSD a decis să îi retragă sprijinul politic.

Întâlnirea de la Guvern

Tudorel Toader a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 9.30.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri dimineaţă că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis că îi cere să aprecieze cu privire la demisie, ministrul subliniind că Guvernului aparţine premierului şi că voinţa acestuia este decisivă şi o va respecta.

„Îi voi da un telefon (premierului, n.r.) în prealabil şi sigur voi merge. La momentul în care am stabilit că voi merge la 9.30, înţeleg că nu era trimisă la Cotroceni. Am văzut şi eu, mă rog, aşa, exprimări diferite. Premierul mi-a spus ieri, textual: Eu nu pot să vă cer demisia, dumneavoastră apreciaţi, vă gândiţi şi mâine ne întâlnim şi îmi comunicaţi. Dacă a trimis la Cotroceni (revocarea,n.r.), sigur că demisia mea rămâne fără obiect. Există Constituţia, există o decizie a CCR, care spune că premierul are rolul decisiv în procedura de numire şi revocare a unui ministru. Guvernul îi aparţine primului ministru, nici preşedintelui, nici Parlamentului. Voinţa primului ministru este decisivă şi o voi respecta”, a declarat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut miercuri o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, după ce conducerea PSD a decis în CEx revocarea sa din funcţie. Întrevederea a fost anunţată de premierul Viorica Dnăcilă după şedinţa CEx al PSD.

Toader a precizat pe Facebook, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă de la Palatul Victoria, că nu i-a solicitat liderului Executivului niciun termen de gândire privind demisia pentru ca Viorica Dăncilă nu i-a cerut demisia, urmând să aibă o discuţie joi.

"O simpla precizare ! Eu nu i-am solicitat dnei prim ministru nici un termen de gandire privind demisia, in conditiile in care domnia sa nu mi-a cerut demisia. A ramas ca acest subiect il vom aborda maine dimineata, la orele 09.30 ! ", a scris, pe Facebook, Tudorel Toader.

Ulterior, Guvernul a transmis oficial că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seara preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, inclusiv cererile de revocare a Rovanei Plumb, Nataliei Intotero şi Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici