USR după discuţii cu unioniştii: sprijin pentru societatea civilă şi investiţii româneşti peste Prut

Liderii USR au declarat, după întâlnirea de duminică seară cu unioniştii conduşi de George Simion, că România trebuie să sprijine societatea civilă de peste Prut, trebuie să încurajeze accesul presei româneşti în Republica Moldova şi să asigure investiţii.

211 afișări
Imaginea articolului USR după discuţii cu unioniştii: sprijin pentru societatea civilă şi investiţii româneşti peste Prut

USR după discuţii cu unioniştii: sprijin pentru societatea civilă şi investiţii româneşti peste Prut (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

''Din punct de vedere concret trebuie să încurajăm prin granturi societatea civilă care luptă pentru respectarea legii, pentru statul de drept în Republica Moldova şi trebuie să încurajăm accesul mediei din România pe piaţa din Republica Moldova şi să încurajăm printr-un fond guvernamental investiţii româneşti în Republica Moldova'', a afirmat preşedintele USR, Nicuşor Dan, la finalul întrevederii cu liderii unioniştilor.

''Avem o sensibilitate pentru românii care trăiesc în Rrepublica Moldova. Consider că avem o responsabilitate pentru ei. În momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire. Considerăm că România trebuie să se implice în democratizarea, în funcţionarea instituţiilor din Republica Moldova. România trebuie să constituie un model, atât ca societate, cât şi ca spaţiu economic pentru Republica Moldova'', a mai spus el.

La rândul său, George Simion, liderul marşului pentru unirea Basarabiei cu România, a declarat că a găsit deschidere în cadrul USR pentru subiectul românilor din Republica Moldova. ''Am abordat câteva teme de interes cum ar fi interconectarea energetică şi spaţiul mediatic comun şi am analizat programul electoral din acest moment al USR la care o să venim cu anumite idei şi anumite propuneri. Considerăm că regăsirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, dacă va exista o majoritate în ambele părţi, va fi îmbrăţişată şi de USR'', a declarat Simion.

El a mai adăugat că a pus capăt protestului din Piaţa Universităţii după ce a primit asigurări din partea partidelor politice care candidează la alegerile parlamentare că, ''atâta timp cât există o majoritate pe ambele maluri ale Prutului vor iniţia o declaraţie de unire în Parlament''.

George Simion a mai spus că s-a văzut cu toate partidele importante, mai puţin cu PNL, a căror tăcere li se pare suspectă. ''Dacă aceasta este atitudinea lor nu putem decât să rămânem consternaţi, dar credem noi că o să fim primiţi mâine sau poimâine sau în zilele următoare de către doamna Alina Gorghiu. E un semn de respect faţă de românii basarabeni şi faţă de toată mişcarea unionistă de pe ambele maluri ale Prutului'', a mai spus el.

Liderul marşului pentru unirea Basarabiei cu România adăugat că dorinţa lor este de a pune la aceeaşi masă toate partidele din România ''pentru un nou pact de tip Snagov pe subiectul reîntregirii naţionale''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici