USR vrea să iniţieze primul filibuster în România; depune 5.000 amendamente la Ordonanţa split TVA

Deputaţii USR au depus, vineri, 5.000 de amendamente împotriva ordonanţei split TVA şi precizează că acestea vor fi retrase numai dacă majoritatea parlamentară va respinge ordonanţa sau dacă va face măsura opţională.

1099 afișări
Imaginea articolului USR vrea să iniţieze primul filibuster în România; depune 5.000 amendamente la Ordonanţa split TVA

USR vrea să iniţieze primul filibuster în România; depune 5.000 amendamente la Ordonanţa split TVA

„Deputaţii USR au depus, astăzi, 5.000 de amendamente împotriva ordonanţei split TVA, adică 821 de pagini de amendamente care trebuie citite, dezbătute şi votate în comisie şi în plen. Astfel, USR iniţiază primul filibuster din România pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie română”, potrivit unui comunicat al USR.

Formaţiunea critică măsura TVA split, motivând că investiţiile străine vor evita România, că românii cu potenţial vor pleca în continuare din ţară, iar economia va fi dominată de o mână de mari corporaţii care îşi permit să facă faţă birocraţiei şi costurilor fixe.

„USR ia atitudine şi încearcă o procedură parlamentară foarte utilizată în alte ţări numită «filibuster». Această procedură este folosită ca o armă a minorităţii pentru a combate abuzurile majorităţii. În parlamentul american, de exemplu, dacă cineva ia cuvântul la dezbateri poate să vorbească oricât vrea el. În 2013, senatorul american Rand Paul a vorbit timp de 13 ore împotriva unei legi care permitea preşedintelui american de la acea vreme să folosească drone militare pe teritoriul SUA. 13 ore de stat în picioare şi vorbit fără oprire în senatul American”, mai arată documentul citat.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a spus că opoziţia nu poate opri TVA split în Parlament prin alte mijloace.

„Nu o poate opri pentru că domnii Liviu Dragnea, Ionuţ Mişa, Darius Vâlcov, Florin Georgescu şi Liviu Voinea îşi doresc să supună România acestui experiment fiscal, iar PSD-ALDE sunt o maşinărie de vot disciplinată care vor vota orice primesc ordin să voteze (…) Astfel, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, noi putem formula oricâte amendamente, iar ele pot fi supuse la vot şi în plenul camerei la solicitarea noastră. O vom solicita pentru fiecare dintre cele 5.000 de amendamente”, a declarat Claudiu Nasui, potrivit comunicatului de presă.

USR a precizat că amendamentele vor fi retrase cu condiţia ca majoritatea parlamentară să fie de acord să respingă TVA split sau să-l facă în întregime opţional.

Senatul a adoptat, în 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA. În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici