Video Valeriu Zgonea îşi ia "La revedere" de la funcţia din Parlament. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de hotărâre pentru revocare. Deputatul PSD Florin Iordache, interimar - VIDEO

Deputatul PSD Florin Iordache a fost desemnat luni după-amiază preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a anunţat secretarul PSD al Camerei, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Biroului Permanent care a avut loc după şedinţa plenului în care a fost adoptat proiectul de hotărâre pentru revocarea lui Valeriu Zgonea.

2586 afișări

UPDATE ora 16:42 - Biroul Permanent: Florin Iordache, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor

''Domnul Florin Iordache este preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, propus de grupul PSD. S-a suplimentat ordinea de zi pentru şedinţa de plen de miercuri şi vom avea vot final pentru alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor'', a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 16:37 - Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de hotărâre pentru revocarea lui Valeriu Zgonea

Camera Deputaţilor a adoptat luni proiectul de hotărâre pentru revocarea lui Valeriu Zgonea cu 167 de voturi "pentru", 32 "împotrivă" şi o abţinere, a declarat preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, convocând Biroul Permanent pentru alegerea unui preşedinte interimar.

PNL nu a susţinut proiectul de hotărâre privind revocarea lui Zgonea.

"Ni s-a prezentat un punct de vedere al Comisiei de statut, în virtutea acestui punct de vedere constatăm că domnul Zgonea este revocat din funcţie ca urmare a unei sancţiuni care i se aplică pentru că nu ar mai fi membru al unui grup parlamentar. Faţă de această situaţie ţin să vă atrag atenţia că o atare constatare revine Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor să discute despre sancţionarea domnului Zgonea şi nu Comisiei de statut. Pe cale de consecinţă a supune la vot vacantarea funcţiei ca sancţiune pentru domnul Zgonea este în mod evident neregulamentară. De aceea vom vota împotriva acestui proiect de hotărâre", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul PSD Marian Neacşu i-a rugat pe deputaţii prezenţi să ia act de încetarea mandatului lui Valeriu Zgonea.

''Antevorbitorul meu a vorbit doar pentru stenogramă, nici măcar pentru colegii domniei sale'', i-a replicat social-democratul liberalului, afirmând că în plen se discută revocarea unui preşedinte al Camerei Deputaţilor propus de PSD, care nu mai este membru al PSD.

"Este un lucru extrem de trist că domnul Valeriu Zgonea a fost exclus din cel mai mare partid al României ca pondere din Parlament pentru un delict de opinie. De asemenea, este extrem de grav că schimbarea domniei sale din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor s-a făcut printr-o forţare, printr-un abuz şi o schimbare abuzivă a Regulamentului Camerei Deputaţilor. (...) Este un pas în minus pentru democraţia din România. Eu nu apăr un om, apăr un principiu. Cred că ar fi trebuit să respectăm Regulamentul până la ultima virgulă şi ultimul detaliu. Îi invit pe cei care îi aud că vociferează în sală să vină să îmi explice de ce au luat astfel de decizii abuzive pentru Parlamentul României şi democraţia din ţara noastră", a afirmat şi deputatul Remus Cernea. 

UPDATE ora 16:02 - Victor Ponta: Îmi depun candidatura la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor mâine la CEX PSD. Liviu Dragnea:Ar fi fost bine să discutăm în partid şi pe urmă în presă - VIDEO

Victor Ponta a declarat luni că a discutat cu Liviu Dragnea şi că intenţionează să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor în şedinţa Comitetului Executiv de marţi, dar şi la Grupul PSD din Camera Deputaţilor, afirmând că speră ca liderul PSD să îl susţină.

"I-am spus (lui Liviu Dragnea-n.r.) că intenţionez şi mâine la CEX şi miercuri la grup să îmi depun candidatura pentru (funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor-n.r.). Am discutat cu foarte mulţi colegi care mi-au spus că este bine pentru PSD şi pentru Parlament acest lucru", a precizat Victor Ponta, întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre candidatura sa la şefia Camerei Deputaţilor.

Fostul premier a spus că a discutat cu Liviu Dragnea pe această temă încă de acum o lună şi jumătate, afirmând că speră ca preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să îl susţină.

"Vedem mâine la vot. Eu sper să mă susţină, în primul rând Liviu şi apoi ceilalţi colegi", a răspuns Victor Ponta, întrebat dacă Liviu Dragnea îl va susţine.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că înlocuitorul lui Valeriu Zgonea la Camera Deputaţilor va fi anunţat marţi în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, dar, pentru că răspunderea este a sa, şi decizia îi va aparţine.

Întrebat despre cine ar corespunde profilului de preşedinte al Camerei Deputaţilor, printre numele vehiculate fiind Victor Ponta şi Florin Iordache, liderul PSD a răspuns că nu îl va propune şef al Camerei pe cel care ar fi mai potrivit pentru a-i sta alături în campania pentru parlamentare.

''Eu îl pun pe fiecare la locul lui. Ca într-o echipă. Dacă eu am nevoie de cineva să meargă cu mine în campanie, să meargă cu mine în campanie electorală, nu o să îi pun ciocănelul în mână la Cameră să stea să dea cuvântul la parlamentari'', a accentuat Dragnea, dând de înţeles că opţiunea sa nu este Ponta.

UPDATE ora 15:59 - Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: Nu vreau şefia Camerei. Răspunderea e a mea, deci şi decizia, fiecare la locul lui. Mie mi-ar fi ruşine să ocup şefia Camerei după Valeriu Zgonea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că înlocuitorul lui Valeriu Zgonea la Camera Deputaţilor va fi anunţat marţi în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, dar, pentru că răspunderea este a sa, şi decizia îi va aparţine.

UPDATE ora 15:58 -Pâslaru despre viitorul preşedinte al Camerei Deputaţilor: Sunt şanse să fie Florin Iordache

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a declarat luni că Florin Iordache are şanse să devină preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, iar, ulterior, să fie ales chiar preşedinte al acestei camere a Legislativului.

"Va fi un vot (luni - n.r.). Este un proiect de hotărâre, este pe ordinea de zi. În Biroul Permanent de acum o oră şi ceva s-a stabilit că se va vota proiectul de hotărâre pentru vacantarea acestei funcţii (de preşedinte al Camerei Deputaţilor - n.r.). Nu este sesiune de vot final. Fiecare proiect de hotărâre se votează după ce se discută pe articole", a declarat liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru.

El a mai spus că nu este nevoie de cvorum în şedinţa de luni.

Explicaţiile sale au venit după ce social-democratul Marcel Ciolacu nu a putut să explice exact ce se va întâmpla în cadrul şedinţei de luni în ceea ce îl priveşte pe Valeriu Zgonea.

"A venit o solicitare din partea Grupului PSD ca la prima şedinţă de plen Camera Deputaţilor să constate încetarea de drept a calităţii de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent a domnului deputat Ştefan Valeriu Zgonea. Acum se merge în plen, se dă vot şi se ia act de vacantarea de drept a postului", a declarat Marcel Ciolacu.

Florin Pâslaru a precizat că sunt şanse ca interimatul să fie asigurat de Florin Iordache, care ar putea fi susţinut apoi de PSD şi preşedinte plin.

"Deocamdată să vedem cum se termină ziua de azi şi votul final de miercuri. Toate hotărârile pe care le luăm sunt discutate întotdeauna în forurile de conducere ale partidului. Probabil în Comitetul Executiv se va discuta, pe lângă alte probleme care sunt importante pe ordinea de zi, şi acest proiect. (...) Şanse are şi Florin Iordache, şanse au şi alţi colegi", a mai spus Pâslaru, întrebat de jurnalişti când va fi cunoscut viitorul preşedinte plin al Camerei Deputaţilor.

Social-democratul Marcel Ciolacua afirmat că după şedinţa de plen Biroul Permanent se va reuni pentru a numi un preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.

Secretarul PSD al Camerei Deputaţilor a susţinut că pentru vacantarea de drept a funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu este necesară întrunirea cvorumului.

Întebat când va fi ales un nou preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ciolacu a afirmat că data va fi stabilită de Biroul Permanent.

Decizia vine după ce adresa Comisiei de stat privind revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost înaintată Birourilor Permanente reunite şi acestea au decis să transmită punctul de vedere al Comisiei către Cameră.

Potrivit Comisiei pentru statut, Valeriu Zgonea poate fi revocat din funcţie pentru că a fost exclus din partid şi, pe cale de consecinţă, a pierdut sprijinul politic al social democraţilor, care l-au propus şi susţinut în funcţia de preşedinte al Camerei.

Astfel, decizia retragerii sprijinului politic, respectiv a excluderii din partid, se aduce la cunoştinţă Biroului Permanent în scris de către liderii grupului care l-au propus şi susţinut în funcţie pe Zgonea, iar Biroul Permanent îl introduce pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen, unde se adoptă un proiect de hotărâre referitor la vacantarea funcţiei.

Deputaţii au adoptat miercuri şi modificările la regulamentul Camerei cu 204 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 88 de abţineri, introducând două noi modalităţi de revocare a preşedintelui acestui for- prin vot sau prin retragerea sprijinului politic.

Deputaţii au modificat articolul 21, alin. 4 din regulamentul Camerei, după cum urmează: ''Calitatea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (...) încetează înainte de expirarea mandatului ca urmare a revocării în condiţiile prezentului regulament sau, încetează de drept, în următoarele condiţii: lit. d) în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96 / 2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaţilor despre încetarea calităţii de membru al Biroului Permanent''. Articolul în vigoare anterior prevedea doar: ''Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat''.

O altă modificare a regulamentului Camerei pentru facilitarea demiterii lui Valeriu Zgonea a fost adusă articolului 26 şi prevede cine poate face propunerea de revocare din funcţie. Astfel, potrivit amendamentului depus şi adoptat, noul articol are următoarea formulare: ''Propunerea de revocare (n. r. a preşedintelui Camerei Deputaţilor) se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul în vigoare prevede că ”propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine membrul biroului a cărui revocare se solicită''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici