REVOLUŢIA FISCALĂ "reparată" de Guvern. Ordonanţa privind salariile, adoptată/ Dăncilă anunţă „măsuri de echilibrare”: Statul îşi asumă plata unei părţi din CASS

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că a cerut luarea unor „măsuri de echilibrare” acolo unde au apărut probleme privind Legea salarizării, precizând că statul va asuma plata unei părţi din CASS printr-un mecanism simplificat pentru o serie de categorii.

10562 afișări
Imaginea articolului REVOLUŢIA FISCALĂ "reparată" de Guvern. Ordonanţa privind salariile, adoptată/ Dăncilă anunţă „măsuri de echilibrare”: Statul îşi asumă plata unei părţi din CASS

Viorica Dăncilă anunţă „măsuri de echilibrare”: Statul îşi asumă plata unei părţi din CASS/ Angajatorii cu peste 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă un expert în egalitate de şanse

„În urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizării, dar şi a mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, au reieşit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut”, a spus Dăncilă.

Ea a arătat că în şedinţa de Guvern de joi vor fi adoptate o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat.

„Avem patru categorii şi anume angajaţii din IT, cei pe cercetare, dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat”, a spus premierul.

Dăncilă a arătat că de această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

O altă prevedere a OUG pe care Guvernul o va adopta joi, potrivit lui Dăncilă, asigură cel puţin menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time.

„Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018 personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CAS şi CASS doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a subliniat Dăncilă.

Premierul a arătat că o altă măsură este cea care vizează şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătatate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând salariul mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

„În perioada imediat următoare ne vom asigura că Legea salarizării unitare îşi va atinge obiectivul, acela de a face ordine şi echitate în sistemul de salarizare. Aş vrea să fac un apel public atât la membrii Guvernului cât şi la reprezentanţii mass-media, sindicate, patronate şi toate celelate categorii implicate să dăm dovadă de deschidere şi responsabilitate în comunicarea publică”, a mai spus Dăncilă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici