Vosganian a pierdut procesul împotriva Jurnalului Naţional, care l-a acuzat de colaborare cu Securitatea

Varujan Vosganian a pierdut procesul în care cerea daune de 300.000 de euro lui Liviu Turcu şi lui Marius Tucă pentru publicarea în "Jurnalul Naţional" a unui articol potrivit căruia liberalul ar fi fost agent al Securităţii, deşi CNSAS a stabilit că politicianul nu a fost informator.

310 afișări
Imaginea articolului Vosganian a pierdut procesul împotriva Jurnalului Naţional, care l-a acuzat de colaborare cu Securitatea

Vosganian a pierdut procesul împotriva Jurnalului Naţional, care l-a acuzat de colaborare cu Securitatea (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Tribunalui Bucureşti a respins, joi, acţiunea lui Varujan Vosganian, apreciind-o drept neîntemeiată, însă decizia poate fi atacată cu apel.

Pentru a putea lua o decizie în acest caz, în 12 mai, instanţa ceruse jurnalistului Marius Tucă să depună la dosar înscrisurile ce au stat la baza articolelor de presă publicate în "Jurnalul Naţional", ce privesc afirmaţiile referitoare la Vosganian.

Procesul a fost intentat în 2006, după ce liberalul a fost propus pentru postul de comisar european.

În timp ce acesta se afla la Bruxelles pentru discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, postul de televiziune Antena 3 a anunţat că, în ediţia din ziua următoare, cotidianul "Jurnalul Naţional" publică un material potrivit căruia senatorul liberal ar fi fost informator al Securităţii.

Conform sursei citate, Varujan Vosganian ar fi fost recrutat de unul dintre subordonaţii lui Liviu Turcu, care a lucrat la Centrul de Informaţii Externe (CIE), precursorul SIE, până în ianuarie 1989, când a hotărât să se refugieze în Occident.

La revenirea în ţară, Vosganian a negat orice colaborare cu Securitatea. El preciza că nu are o problemă legată de poziţia înalţilor oficiali de la Bruxelles, problemele ivite ţinând exclusiv de medii politice şi jurnalistice din România. Vosganian a calificat drept "trunchiate, răuvoitoare şi lipsite de temei" informaţiile ajunse la CE.

În paralel, SIE l-a informat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu că nu deţine informaţii privind presupusa legătură a lui Varujan Vosganian cu Centrul de Informaţii Externe, iar Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a reanalizat cazul senatorului liberal pentru pronunţarea unui nou verdict. Preşedintele Colegiului CNSAS declara de atunci că instituţia nu a deţinut vreodată vreun dosar de-al lui Varujan Vosganian.

Şi preşedintele Traian Băsescu declara, la aceea dată, că Varujan Vosganian nu a colaborat cu Securitatea şi că nu există nici un dosar de colaborator al acestuia.

Pe fondul acuzaţiilor aduse lui Vosganian şi al întârzierii unui răspuns de la Bruxelles privind acceptarea nominalizării sale, au apărut informaţii conform cărora candidatura senatorului român ar fi fost respinsă de preşedintele Comisiei Europene.

După trei zile de la nominalizare, Varujan Vosganian îşi anunţă retragerea candidaturii la postul de comisar european.

În 14 noiembrie 2006, senatorul a primit decizia CNSAS în care se arată că nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici