Poliţia din Republica Moldova spune că a dejucat un complot susţinut de Rusia

Poliţia din Republica Moldova spune că a dejucat un complot al unor grupuri de actori susţinuţi de Rusia, care au fost instruiţi special pentru a provoca tulburări în masă în timpul unui protest împotriva noului guvern pro-occidental al ţării.

1396 afișări
Imaginea articolului Poliţia din Republica Moldova spune că a dejucat un complot susţinut de Rusia

Şeful poliţiei moldoveneşti, Viorel Cernăuţeanu, a declarat într-o conferinţă de presă că un agent sub acoperire s-a infiltrat în grupuri de "diversionişti", unii cetăţeni ruşi, cărora li s-a promis suma de 10.000 de dolari pentru a organiza "dezordine în masă" pentru a destabiliza Moldova în timpul unui protest în Chişinău. Şapte persoane au fost reţinute, a precizat el.

Separat, poliţia a declarat că a arestat duminică 54 de protestatari, inclusiv 21 de minori, care au prezentat un "comportament îndoielnic" sau au fost găsiţi având asupra lor obiecte interzise, inclusiv cel puţin un cuţit, relatează ABC News.

Protestul de duminică este unul dintre cele câteva organizate în ultimele săptămâni de un grup care se numeşte Mişcarea pentru Popor, care este susţinut de Partidul ŞOR din Moldova, favorabil Rusiei, care deţine şase locuri în legislativul de 101 locuri al ţării.

Demonstranţii cer guvernului să acopere integral costurile facturilor de energie pentru iarnă şi să "nu implice ţara în război". Ei au cerut în mod repetat preşedintelui Maia Sandu să demisioneze.

Poliţia a declarat că duminică au fost înregistrate patru ameninţări cu bombă, inclusiv una la aeroportul internaţional din capitală, pe care le-a numit "o parte continuă a măsurilor de destabilizare" împotriva Moldovei.

De asemenea, poliţia de frontieră din Moldova a declarat, duminică, faptul că, în ultima săptămână, a fost refuzată intrarea în Moldova a 182 de cetăţeni străini, inclusiv un "posibil reprezentant" al Grupului Wagner din Rusia, compania militară privată care luptă în Ucraina, vecina Moldovei, devastată de război.

Anunţul poliţiei de duminică vine la doar câteva zile după ce oficiali ai serviciilor de informaţii americane au declarat că au stabilit că actori care au legături cu serviciile de informaţii ruseşti plănuiesc să folosească protestele din Moldova, ţară candidată la Uniunea Europeană din iunie anul trecut, ca bază pentru a alimenta o revoltă împotriva guvernului ţării.

Sâmbătă, agenţia naţională anticorupţie din Moldova a declarat că a confiscat peste 220.000 de euro în timpul unor percheziţii într-un caz de presupusă finanţare ilegală a Partidului ŞOR de către un grup criminal organizat.

Liderul Partidului ŞOR, Ilan Şor, este un oligarh moldovean aflat în prezent în exil în Israel, care figurează pe o listă de sancţiuni a Departamentului de Stat al SUA ca lucrând pentru interesele ruseşti. De asemenea, se află şi pe o listă de sancţiuni din Regatul Unit.

Săptămâna trecută, autorităţile din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, care are legături strânse cu Moscova şi găzduieşte trupe ruseşti, au afirmat că au dejucat o tentativă de asasinare a preşedintelui, care ar fi fost organizată de serviciul naţional de securitate al Ucrainei, SBU, dar nu au furnizat dovezi. SBU a respins acuzaţia, spunând că aceasta "ar trebui considerată exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici