Infantino şi procurorul general al Elveţiei ar fi fost spionaţi de Qatar, conform presei elveţiene

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a fost spionat de Qatar, ţara gazdă a Cupei Mondiale de anul trecut, în timpul unei întâlniri cu fostul procuror general elveţian Michael Lauber, potrivit unui raport negat cu tărie de ţara din Golf, relatează insidethegame.

353 afișări
Imaginea articolului Infantino şi procurorul general al Elveţiei ar fi fost spionaţi de Qatar, conform presei elveţiene

Ziarul elveţian Neue Zürcher Zeitung a relatat că o întâlnire dintre Infantino şi compatriotul său Lauber, care a avut loc la 16 iunie 2017 la un hotel deţinut de Qatar în Berna, a fost înregistrată în secret atunci când o întâlnire confidenţială a fost ascultată cu ajutorul unor foşti agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite, în cadrul a ceea ce a fost denumit "Proiectul Matterhorn".

La acea vreme, Schweizerhof găzduia, de asemenea, ambasada Qatarului în Elveţia, iar Lauber investiga corupţia din fotbal, inclusiv presupusele nereguli în votul din 2010 pentru atribuirea Cupei Mondiale FIFA 2022 Qatarului.

Qatar se confrunta, de asemenea, cu un control amănunţit în ceea ce priveşte situaţia drepturilor omului, inclusiv tratamentul aplicat lucrătorilor migranţi în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială, ceea ce a dus la apeluri pentru ca Qatarului să i se retragă organizarea turneului.

Lauber a demisionat din funcţia de procuror general al Elveţiei în 2020, după ce s-a constatat că a muşamalizat o întâlnire cu Infantino.

FIFA a declarat că Infantino nu avea cunoştinţă de faptul că ar fi fost subiectul unei tentative de spionaj.

"Preşedintele FIFA nu are cunoştinţă de nicio acţiune de supraveghere secretă, indiferent de care ar fi fost părţile interesate să o facă", a comentat acesta.

"Mai important, nu a existat niciodată vreo încercare, chiar şi îndepărtată, a cuiva de a-l influenţa, cu atât mai puţin de a-l şantaja".

Avocatul lui Lauber a declarat pentru Neue Zürcher Zeitung că acesta nu ştia că a fost spionat.

Guvernul din Qatar a respins raportul şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie împotriva "acuzaţiilor nefondate" şi a "dezinformării".

"Afirmaţiile sunt o altă încercare de a răspândi informaţii false despre Qatar şi de a-i afecta reputaţia", se arată într-o declaraţie a Biroului său internaţional pentru mass-media.

"Respingem acuzaţiile şi explorăm toate căile legale. Este evident că multiplele campanii de defăimare împotriva Qatarului în Europa, dezvăluite de rapoartele media din Franţa, Elveţia şi din alte părţi ale Europei la începutul acestei luni, persistă fără încetare."

Qatar a devenit anul trecut prima naţiune din Orientul Mijlociu care a găzduit Cupa Mondială la fotbal masculin, turneul fiind mutat în lunile noiembrie şi decembrie din cauza preocupărilor legate de căldură şi umiditate.

Infantino, membru al Comitetului Internaţional Olimpic, s-a mutat temporar la Doha în perioada premergătoare Cupei Mondiale şi a apărat găzduirea turneului de către Qatar, acuzând criticii occidentali de "ipocrizie" şi descriind-o ca fiind "cea mai reuşită Cupă Mondială din toate timpurile".

Infantino a fost audiat pentru a doua oară de autorităţile elveţiene în ianuarie, în cadrul unei anchete penale legate de trei presupuse întâlniri secrete cu Lauber în 2016 şi 2017.

Atât Infantino, cât şi Lauber au negat orice abatere.

O anchetă separată privind închirierea de către preşedintele FIFA a unui avion privat între Surinam şi Geneva în 2017 a fost abandonată de procurori săptămâna trecută.

Infantino l-a înlocuit pe compatriotul său căzut în dizgraţie, Sepp Blatter, în funcţia de preşedinte al FIFA în 2016 şi urmează să fie reales fără opoziţie la Congresul FIFA care va avea loc joi (16 martie) în capitala Rwandei, Kigali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici