Portretul unui fost lider comunist: Nicolae Ceauşescu - cizmar, geniu, condamnat (Partea I)

„Erou printre eroi”, „Cel mai iubit fiu al poporului”, „Geniul Carpaţilor”, „Marele conducător”, „Patriot înflăcărat”. Sunt câteva expresii din arsenalul cultului personalităţii folosite în regimul comunist pentru a-l descrie pe Nicolae Ceauşescu, fostul cizmar ajuns în vârful PCR şi la conducerea României. În realitate, Ceauşescu a fost ahtiat după putere, acaparând-o pas cu pas în interes personal.

11136 afișări
Imaginea articolului Portretul unui fost lider comunist: Nicolae Ceauşescu - cizmar, geniu, condamnat (Partea I)

Portretul unui fost lider comunist: Nicolae Ceauşescu - cizmar, geniu, condamnat

Dincolo de informaţiile oficiale, de omagiile şi fluviul de articole scrise de presa comunistă despre Nicolae Ceauşescu înainte de 1989, există şi mărturii ale celor care l-au cunoscut pe fostul preşedinte al RS. România. După Revoluţie, au ieşit la iveală informaţii despre copilăria şi tinereţea lui Nicolae Ceauşescu, de la apropiaţi sau chiar membri ai familiei.

Nicolae Ceauşescu s-a născut la 26 ianuarie 1918 şi a fost al treilea din cei 10 copii ai cuplului Andruţa şi Lixăndrina Ceauşescu. Despre cum a ajuns Nicolae Ceauşescu ucenic la cizmărie, cât de mult îi plăcea să înveţe şi cât de harnic era, a povestit sora cea mare a acestuia, Niculina, relatări consemnate în fostele Arhive ale Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în Dosarul „Rusu Niculina (fostă Ceauşescu) – Amintiri”.

„(…) la una dintre acestea (clăci, n.a.) ne-am dus şi noi, copiii mai mari, adică eu, Marin şi Nicolae (…) Cel care ne însoţea, văzându-l mai dezgheţat şi mai isteţ pe fratele meu Nicolae, îi spune: «măi Nicolae, ia treci şi ordonă tu aici şi spune-le la fiecare cum să meargă cu secerişul» (…) La sfârşitul întrecerii care a fost, Nicolae a ieşit primul”, povesteşte sora fostului lider comunist. Tot ea spune că din cauza lipsei banilor, nu au putut merge mai departe la şcoală, absolvind doar patru clase şi au fost nevoiţi să meargă la muncă.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici