Fumatul duce la creşterea grăsimii „ascunse”, stocată profund în abdomen

Fumatul duce la creşterea grăsimii viscerale, un tip de grăsime periculoasă care se acumulează în jurul organelor interne şi creşte riscul de boli cardiovasculare, diabet şi alte afecţiuni, a demonstrat un studiu recent realizat de Universitatea din Copenhaga.

697 afișări
Imaginea articolului Fumatul duce la creşterea grăsimii „ascunse”, stocată profund în abdomen

Fumatul duce la creşterea grăsimii „ascunse”, stocată profund în abdomen

Mitul îngrăşării după renunţarea la fumat este infirmat de acest studiu.

Contrar credinţei populare, renunţarea la fumat nu te va face să te îngraşi. De fapt, cercetătorii au descoperit că fumatul poate duce la creşterea grăsimii abdominale, în special a grăsimii viscerale, chiar dacă indicele de masă corporală (IMC) al fumătorilor este mai mic decât cel al nefumătorilor.

Grăsimea viscerală este mai problematică decât grăsimea subcutanată (de sub piele) deoarece este metabolic activă şi eliberează substanţe chimice care pot inflama organismul şi creşte riscul de boli cronice. Această grăsime este mai greu de observat şi poate fi prezentă chiar şi la persoanele care par slabe.

Studiul danez a analizat date genetice şi măsurători ale distribuţiei grăsimii corporale la peste 1,2 milioane de persoane, inclusiv fumători şi nefumători. Rezultatele analizelor arată o corelaţie clară: fumatul este asociat cu o creştere a grăsimii viscerale, independent de alţi factori precum dieta sau exerciţiile fizice.

"Studiul a constatat că începerea şi continuarea fumatului în mod obişnuit pot provoca o creştere a grăsimii în abdomen, aşa cum reiese din măsurătorile raportului talie/şold", spune Germán D. Carrasquilla, primul autor al cercetării.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Addiction.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fumat,
îngrăşare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici