Terapia cu microunde: beneficii, indicaţii şi contraindicaţii

  • Terapia prin rezonanţă cu microunde este o metodă de kinetoterapie, aplicată pe ţesuturi şi organe.
  • Terapia cu microunde tratează durerile de spate sau de gât, artroza, unele leziuni, contracturi musculare, traumatisme sportive, precum rupturi musculare sau încordări ce afectează genunchii, coloana vertebrală, umerii, şoldurile, mâinile.
575 afișări
Imaginea articolului Terapia cu microunde: beneficii, indicaţii şi contraindicaţii

Terapia cu microunde: beneficii, indicaţii şi contraindicaţii

Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, dar deseori asta nu e suficient. E necesar să parcurgem drumul corect începând cu prevenţia şi continuând cu adoptarea terapiilor medicale, practicilor alternative, dietelor şi activităţii fizice.

O metodă de tratament folosită deja de ceva vreme în kinetoterapie şi destul de cunoscută este terapia cu microunde.

Ce este terapia cu microunde?

Terapia cu microunde (Terapia Radar) este o terapie fizică, care utilizează echipamente specifice, al căror scop este de a furniza căldură adânc în piele, în special în ţesutul subcutanat atât al sistemului muscular, cât şi al sistemului osos. Procedura utilizează radiaţii electromagnetice cu lungime de undă şi frecvenţă variabile. Acestea dezvoltă căldură în ţesuturile tratate, care se transmite în profunzime, obţinând un efect de calmare a durerii. Microundele produse de aparatul medical sunt rezultatul combinaţiei dintre curentul electric şi curentul magnetic.

Cum acţionează terapia cu microunde?

Terapia cu microunde, ca şi terapia cu unde scurte, utilizează unde radio. Terapia prin rezonanţă cu microunde este o metodă de kinetoterapie, aplicată pe ţesuturi şi organe în care se utilizează un câmp electromagnetic cu o lungime de undă de 12,5 cm cu o frecvenţă de 2375 MHz. Funcţionarea organelor sistemului endocrin este activată sub influenţa acestor unde centimetrice, iar funcţionarea pancreasului, a glandelor tiroide şi, de asemenea, a glandelor suprarenale este îmbunătăţită. Ca urmare, în sânge creşte nivelul hormonilor tiroxină şi insulină etc., iar activitatea celulelor imune este inhibată.

În terapia radar se folosesc radiaţii hertziene de foarte înaltă frecvenţă (aproximativ 2,5 miliarde de cicluri pe secundă) şi unde între 10 şi 12,5 cm lungime. Este complet nedureroasă, iar zona de tratat este interpusă între două plăci care emit unde. Sesiunea durează de la 15 până la 30 de minute şi trebuie repetată zilnic timp de 15 până la 30 de zile. Foarte important! Înainte de a începe terapia, pacientul trebuie să îndepărteze de pe corp toate obiectele metalice şi de îmbrăcăminte, iar pielea trebuie să fie uscată.”, explică dr. Otilia Oprişan, medicul balneolog al bazei de tratament Afrodita Resort&Spa (Băile Herculane).

Datorită lungimii de undă scurte, microundele nu pătrund foarte adânc (până la 4 cm în corp). În acelaşi timp îşi exercită efectele asupra ţesuturilor situate în acea adâncime, şi anume pe ţesutul adipos subcutanat, piele, limfă, sânge, muşchi, articulaţii şi altele.

Cea mai mare parte a radiaţiei este absorbită de acele ţesuturi care conţin un volum mare de apă. Unele dintre ele sunt reflectate de interfeţele dintre mediu şi suprafaţa pielii: se formează o undă staţionară, care poate fi cauza supraîncălzirii acestor structuri. Ca urmare a acestui efect, terapia cu microunde nu este utilizată pentru a trata boli ale organelor care sunt suficient de adânci.

Terapia cu microunde este utilizată în special pentru a stimula circulaţia sângelui, dar şi pentru a îmbunătăţi metabolismul

Efectul de calmare a durerii dat de căldură, care acţionează direct asupra ţesuturilor de tratat, este cu siguranţă motivul pentru care tratamentul este cel mai cunoscut, dar există şi alte efecte de remarcat. Printre acestea se numără creşterea fluxului sanguin către ţesuturi, stimularea glandelor pentru producerea de hormoni, dilatarea vaselor de sânge, acţiunea decontractantă, oxigenarea muşchilor şi eliminarea toxinelor.

Încălzirea mai mare, desigur, se obţine (aşa cum am amintit mai sus) în ţesuturile care au un nivel de apă mai mare, cum ar fi în muşchi, comparativ cu ţesutul adipos, de exemplu, care conţine mai puţină apă şi, în consecinţă, încălzirea va fi mai mică.

Ce efecte produce şi când este indicată terapia cu microunde?

Terapia cu microunde are următoarele efecte:

  • antiinflamator;
  • analgezic local (intensitatea durerii scade);
  • metabolic (procesele metabolice sunt accelerate);
  • trofic (fluxul de sânge în ţesuturi, în plus, eliberarea de nutrienţi şi oxigen este îmbunătăţită);
  • funcţie secretorie (creşte viteza de sinteză a diferitelor substanţe biologic active).

Astfel că, în cele mai frecvente cazuri, terapia este utilizată cu succes pentru a trata unele patologii, cum ar fi durerile de spate sau de gât, în artroză, unele leziuni, contracturi musculare, traumatisme sportive, precum rupturi musculare sau încordări care afectează genunchii, coloana vertebrală, umerii, şoldurile, mâinile.

Există şi contraindicaţii ale terapiei cu microunde?

Evident! Acestea vizează o serie de condiţii de sănătate în care terapia cu microunde este contraindicată. Acestea includ: Prezenţa protezelor metalice şi a mijloacelor de sinteză in situ, Arteriopatii şi vene varicoase, Tuberculoză, Sarcină, Neoplasme, Hipestezie cutanată, Stimulatoare cardiace şi aparate auditive.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici