Un studiu de referinţă confirmă că sindromul de oboseală cronică este „fără echivoc biologic”

Un studiu de referinţă realizat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA (NIH) a confirmat că sindromul oboselii cronice (ME/CFS) este o boală biologică reală, după ce unii au pus însă la îndoială evaluarea oboselii din studiu.

1293 afișări
Imaginea articolului Un studiu de referinţă confirmă că sindromul de oboseală cronică este „fără echivoc biologic”

Un studiu de referinţă confirmă că sindromul de oboseală cronică este „fără echivoc biologic”

Realizat pe parcursul a opt ani, studiul a analizat în detaliu 17 persoane care au dezvoltat ME/CFS după o infecţie. Participanţii au fost supuşi la o serie de teste extinse, incluzând scanări cerebrale, studii de somn, analize de sânge, biopsii şi monitorizare metabolică.

Studiul a identificat multiple modificări biologice la pacienţii cu ME/CFS, demonstrând că boala afectează mai multe sisteme ale organismului.

Studiul a arătat că persoanele cu ME/CFS au avut frecvenţe cardiace mai mari în repaus, indicând un sistem nervos simpatic hiperactiv. Au avut markeri ai unui răspuns imunitar prelungit şi suprastimulat care epuizează celulele T. Microbiomul intestinal al pacienţilor cu ME/CFS era mai puţin divers.

Nivelurile de substanţe chimice numite catecoluri, care ajută la reglarea sistemului nervos, au fost mai scăzute în lichidul cefalorahidian al pacienţilor cu ME/CFS.

Activitatea din joncţiunea temporo-parietală (TPJ) a creierului a fost mai scăzută la pacienţii cu ME/CFS în timpul sarcinilor motorii.

Asta înseamnă că ME/CFS nu este "doar în capul pacienţilor". Boala afectează mai multe sisteme ale organismului, inclusiv sistemul nervos central. Oboseala resimţită de pacienţi poate avea o cauză fiziologică, nu doar psihologică.

"Mai degrabă decât epuizarea fizică sau o lipsă de motivaţie, oboseala poate apărea dintr-o neconcordanţă între ceea ce cineva crede că poate realiza şi ceea ce corpul său realizează", spun autorii studiului.

Unii critici au pus la îndoială evaluarea oboselii din studiu şi excluderea stării de rău post-efort, o caracteristică esenţială a ME/CFS. Alţii s-au întrebat de ce grupul de studiu a fost redus de la 217 la 17 pacienţi.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici