Actorul Mălaimare pierde procesul în care a contestat faptul că ANI l-a declarat incompatibil: Să vină Georgescu din puşcărie să conducă Teatrul Masca, eu vreau să emigrez în Rusia

Mihai Mălaimare a pierdut definitiv procesul în care a contestat raportul ANI, prin care s-a stabilit că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2008 şi 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca.

456 afișări
Imaginea articolului Actorul Mălaimare pierde procesul în care a contestat faptul că ANI l-a declarat incompatibil: Să vină Georgescu din puşcărie să conducă Teatrul Masca, eu vreau să emigrez în Rusia

Actorul Mălaimare pierde procesul în care a contestat faptul că ANI l-a declarat incompatibil (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

UPDATE 14:20 - Mălaimare: Să vină Georgescu din puşcărie să conducă Teatrul Masca, eu vreau să emigrez în Rusia

Actorul Mihai Mălaimare, directorul şi fondatorul Teatrului Masca, care a pierdut procesul cu ANI şi nu mai poate ocupa funcţii publice timp de trei ani, a declarat pentru MEDIAFAX că nu îi rămâne decât să emigreze în Rusia, iar conducerea Masca poate să o preia, din puşcărie, Horia Georgescu.

Contactat, vineri, de agenţia MEDIAFAX, actorul Mihai Mălaimare, care este director şi fondator al Teatrului Masca (o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti), a declarat că nu mai este nicio cale de atac în procesul său cu ANI.

Mihai Mălaimare a mai spus că nu consideră îndreptăţită decizia instanţei.

"Nu o consider îndreptăţită, nici vorbă. Singura chestiune care îmi rămâne de făcut este să emigrez şi o voi face. Să vină domnul Georgescu din puşcărie să conducă el Teatrul Masca, pentru că el este cinstit", a spus Mihai Mălaimare. Acesta s-a referit la Horia Georgescu, fostul preşedinte al ANI, aflat în arest preventiv din 18 martie, într-un dosar în care este acuzat că a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate.

Întrebat care sunt procedurile prin care trebuie să părăsească conducerea Teatrului Masca, în urma deciziei instanţei, Mihai Mălaimare a spus că urmează să aibă o discuţie cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

"Am aflat decizia instanţei ieri (joi, n.r.) şi nu ştiu care sunt exact procedurile. O să discut cu primarul", a spus Mihai Mălaimare.

Mălaimare a insistat însă că vrea să plece din România şi a precizat că şi-a propus să emigreze în Rusia.

"E o chestiune serioasă. Vreau să emigrez în Rusia şi am să mă duc. Am auzit că l-au primit pe actorul acela francez (Gérard Depardieu, n.r.). Cred că o să mă primească şi pe mine. Trebuie să fie undeva în Siberia un teatru pe care să-l aduc la viaţă. Eu ştiu limba rusă, aşa că nu-i nicio problemă", a spus Mihai Mălaimare.

El a precizat că îi felicită pe cei de la ANI, pentru că au rezolvat marele său caz de incompatibilitate.

"25 de ani am condus un teatru (Masca, n.r.), pe care l-am adus în faţă. Nu mă împiedic de nişte inşi de doi bani, care au minţit în instanţă, dar asta este justiţia în România", a mai spus Mălaimare.

Teatrul Masca a fost inaugurat pe 24 mai 1990. Ideea înfiinţării unui nou teatru a apărut în decembrie 1989, atunci când se prăbuşea un sistem şi când inclusiv arta îşi punea problema renovării. Anca Dana Florea, regizor, şi Mihai Mălaimare, actor la Teatrul Naţional, la acea vreme şi cadre didactice la IATC "I. L. Caragiale" Bucureşti, au decis atunci că a venit momentul unui nou început, potrivit site-ului instituţiei de cultură.

Judecătorii instanţei supreme au dat câştig de cauză inspectorilor de intergitate, după ce actorul Mihai Mălaimare a contestat raportul întocmit în cazul său.

Mălaimare a contestat raportul mai întâi la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), instanţă care i-a respins acţiunea, în 19 iunie 2013. Decizia magistraţilor de la CAB nu a fost definitivă, motiv pentru care actorul a declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În urma analizării dosarului, judecătorii i-au respins, joi, recursul lui Mălaimare.

Mihai Mălaimare a fost în incompatibilitate din decembrie 2008 până în ianuarie 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca din Bucureşti, anunţa, în 7 martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în perioada 15 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2013, Mihai Adrian Mălaimare a fost, simultan, atât membru titular în Consiliul Naţional al Audiovizualului, funcţie de demnitate publică asimilată celei de secretar de stat, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca din Bucureşti, funcţie de conducere specifică instituţiilor publice, încălcând astfel dispoziţiile articolului 12, alineatul 5 din Legea 504/2002 - Legea Audiovizualului, precum şi articolul 84, alineatul 1, litera c şi articolul 84, alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

ANI precizat, în 2013, că Mihai Mălaimare a fost numit, prin hotărâre a Parlamentului, membru titular în Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru un mandat de şase ani, începând cu data de 4 noiembrie 2008, pe care a început să-l exercite din 15 decembrie 2008, conform Deciziei CNA nr. 1119/2008.

În 11 ianuarie 2012, mandatul lui Mihai Mălaimare de membru în Consiliului Naţional al Audiovizualului a încetat, în urma demisiei acestuia.

În perioada 18 februarie 2008 - 5 martie 2009, Mihai Mălaimare a deţinut, în baza unor contracte de management încheiate cu Primăria Capitalei, funcţia de director al Teatrului Masca din Bucureşti, respectiv funcţia de manager începând din 5 martie 2009. Totodată, în perioada 18 ianuarie 2011 - 13 martie 2012, Mihai Mălaimare a asigurat conducerea interimară a Teatrului Masca.

Începând din 19 aprilie 2012, Mihai Mălaimare deţine şi funcţia de manager al Teatrului Masca, în baza Contractului de management nr. 20/19.04.2012, încheiat cu Primăria Capitalei. Teatrul Masca este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a precizat ANI.

Potrivit dispoziţiilor articolului 84, alineatul 1, litera c şi alineatul 2 din Legea 161/2003, "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcţia de (…) director. Funcţia de secretar de stat (…) sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate (…)", a mai arătat ANI.

Totodată, potrivit articolului 12, alineatul 5 din Legea Audiovizualului, "membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziţie un termen de cel mult trei luni pentru renunţarea la calitatea sau la acţiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici