Anchetă la Spitalul de Pediatrie Sibiu după ce o asistentă de 30 de ani ar fi murit de epuizare

O asistentă de la Spitalul de Pediatrie a murit imediat după ce a ieşit din tură, iar conducerea Spitalului a deschis o investigaţie, după ce au existat indicii că femeia ar fi decedat din cauza epuizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

8584 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Spitalul de Pediatrie Sibiu după ce o asistentă de 30 de ani ar fi murit de epuizare

Anchetă la Spitalul de Pediatrie Sibiu după ce o asistentă de 30 de ani ar fi murit de epuizare (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Asistenta s-a simţit rău timp de o săptămână şi chiar i s-a spus să nu mai vină la serviciu, însă aceasta ar fi refuzat, potrivit directorului Spitalului de Pediatrie Sibiu, Stelian Banciu.

"Ce ştim deocamdată este că încă de luni, când a intrat în tură, cu o săptămână înainte de deces, colegele au văzut că nu se simte bine, iar a doua şi a treia zi, respectiv marţi şi miercuri, a avut liber. Joi a venit la serviciu, însă nu se simţea bine. I s-a spus să nu mai vină vineri, dar a intrat în turele de noapte sâmbătă şi duminică. Sâmbătă nu s-a simţit bine, dar a insistat să îşi facă şi tura de duminică, pentru că, de luni, ar fi urmat să intre în concediu”, a declarat sâmbătă, dr. Stelian Banciu, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Întrebat dacă din cauza lipsei de personal asistenta nu a putut să îşi ia liber, dr. Banciu a spus că există, într-adevăr, lipsă de personal, însă nu s-a pus niciodată problema ca un angajat să nu îşi poată lua concediu medical din acest motiv.

Una dintre mămicile care erau internate în Spitalul de Pediatrie din Sibiu şi care a vorbit cu asistenta care a decedat, ar fi auzit şi cum aceasta spunea nu îşi poate lua liber.

"Nu pot să îmi iau liber, dau peste cap tot graficul de luna aceasta – acestea au fost vorbele spuse de asistenta care vorbea la telefon. Asta se întâmpla duminică seara. Era vizibil de sâmbătă seara că nu se simţea bine şi abia se ţinea pe picioare. Am îndrăznit să o întreb dacă se simte atât de rău de ce nu stă măcar o zi - două acasă. Mi-a răspuns că nu poate căci nu există personal de rezervă. Cu toate acestea, după ce a terminat tratamentele a deschis uşa salonului şi ne-a spus să mergem la ea pentru orice avem nevoie, la orice oră.(…) Duminică seara a apărut din nou la muncă şi lucrurile au decurs la fel ca sâmbătă. Singura schimbare a fost că ea se simţea mai rău. Luni dimineaţa a ieşit din tură şi a plecat cu soţul, care a venit să o aştepte.(…) A făcut stop cardio-respirator în maşină şi, cu toate eforturile celor de la Urgenţe, nu s-a mai putut face nimic. Avea 30 de ani iar acasă o aştepta un copilaş de 3 ani", a scris femeia pe un grup de facebook, dedicat mamelor care îşi internează copiii la Pediatrie, în Sibiu.

Primul medic care a luat atitudine în acest caz este şeful secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care spune că a „pierdut un om de echipă”.

"Lipsa de personal duce la epuizarea celor care trebuie să muncească cât pentru doi – trei sau chiar mai mulţi. Iar epuizarea duce la boală. Şi boala lasă în urmă copii orfani. Precum în cazul Monicăi. A murit, bolnavă şi epuizată, o asistentă de 30 de ani, din Spitalul de Pediatrie. (…) Când am văzut feţele colegelor mele, toate, am înţeles că am pierdut un om din echipă. O echipă mai mare decât cea din care credeam până acum că fac parte. Echipa specială a celor care îngrijesc copii dincolo de orice, de propria lor familie şi de propria lor sănătate”, scrie pe site-ul de socializare, dr. Livia Ognean, medic şef al secţiei Neonatologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Medicul face o comparaţie între România, unde în secţia de nou-născuţi o asistentă îngrijeşte 15 – 20 copii, faţă de alte ţări civilizate, unde o asistentă are în grijă 5-7 bebeluşi.

„Afară, o asistentă de terapie intensivă îngrijeşte doar un singur copil. Cel mult doi pe aici - pe acolo, prin ţările mai sărace. Nu 5-7 ca la noi. O asistentă în secţia de nou-născuţi îngrijeşte 5-7 copii, nu 15-20 ca la noi. După atâţia ani şi atâtea eforturi pot spune că fac parte dintr-o echipă de eroi”, a mai scris dr. Ognean

Surse din cadrul Spitalului spun că la autopsie, asistentei care a murit la puţin timp după ce a ieşit din gardă, în 3 octombrie, i-a fost descoperit un edem pulmonar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici