Aproape 100 de persoane au protestat în Parcul Izvor, cerând oprirea eutanasierii câinilor maidanezi

Aproape o sută de persoane au protestat, sâmbătă, în Parcul Izvor, cerând oprirea eutanasierii câinilor fără stăpân, după ce instanţa a decis suspendarea normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea animalelor din adăposturi dacă nu sunt adoptate în 14 zile.

143 afișări
Imaginea articolului Aproape 100 de persoane au protestat în Parcul Izvor, cerând oprirea eutanasierii câinilor maidanezi

Aproape 100 de persoane au protestat în Parcul Izvor, cerând oprirea eutanasierii câinilor maidanezi (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00, în Parcul Izvor, la intrarea dinspre Palatul Parlamentului, unde au protestat aproximativ două ore.

Organizatorii protestului au spus că prin această acţiune vor să îşi exprime susţinerea faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care au fost suspendate normele metodologice de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei hotărâri definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ, ceea ce înseamnă oprirea procedurilor de eutanasiere a animaleor care sunt ridicate de pe străzi şi nu sunt adoptate în termen de 14 zile.

"Suntem uniţi în primul rând pentru a ne exprima susţinerea faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti de a suspenda normele metodologice ale legii eutanasierii", a declarat Mihnea Columbeanu, vicepreşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi a Mediului.

El a precizat că protestatarii cer instituţiilor statului să vegheze la aplicarea deciziei instanţei şi a arătat că, în Bucureşti, mai multe persoane supraveghează activitatea hingherilor, strângând probe privind eventuale încălcări ale legii.

"Cerem instituţiilor legii, Poliţiei Locale, Poliţiei Ministerului Afacerilor Internelor, procuraturii, să vegheze la respectarea acestei hotărâri judecătoreşti şi să împiedice acţiunile abuzive ale hingherilor şi ale personalului adăposturilor, care încalcă statu-quoul legii", a spus Columbeanu.

În timpul protestului, manifestanţii au afişat bannere pe care scria, printre altele: "Sterilizarea este soluţia", "Animalele au dreptul la viaţă", "Spune nu eutanasierii", "Nu ai două inimii, una pentru animale, una pentru oameni, ai o singură inimă sau nu ai niciuna", "Stop crimei! Nu asta! Vrem sterilizarea şi ciparea tuturor câinilor cu stăpân, vrem pedepsirea abandonului, vrem protecţia animalelor, vrem adăposturi pentru câini, nu lagăre de exterminare. Vrem Poliţia Animalelor".

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 iunie, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Vier Pfoten a cerut instanţei suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ, declara pentru MEDIAFAX avocatul care reprezintă organizaţia pentru protecţia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată la instanţa supremă.

Potrivit legii adoptate anul trecut, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici