Aproape 60 de protestatari de la Universitate, cercetaţi pentru blocarea carosabilului sau distrugere

Cincizeci de persoane care au protestat la Universitate sunt cercetate pentru că au blocat cu intenţie un drumul public, iar şapte pentru ultraj şi distrugere, alte 50 fiind amendate pentru tulburarea liniştii locuitorilor "prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte".

1438 afișări
Imaginea articolului Aproape 60 de protestatari de la Universitate, cercetaţi pentru blocarea carosabilului sau distrugere

Aproape 60 de protestatari de la Universitate, cercetaţi pentru blocarea carosabilului sau distrugere (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Jandarmeria Capitalei, care a asigurat, în 21 şi 22 august, măsurile de ordine publică la adunările publice din Piaţa Universităţii, arată, vineri, într-un comunicat de presă, că protestatarii "şi-au manifestat opiniile în mod paşnic".

În timpul protestelor, în jurul orei 21.00, un grup de persoane a forţat gardul de protecţie, iar manifestanţii au ajuns pe carosabil, fiind astfel blocată circulaţia pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la intersecţia cu bulevardul Carol I până la intersecţia cu strada Ion Câmpineanu.

Pe baza imaginilor video captate de jandarmi au fost identificate 106 persoane, dintre care 50 au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei "pentru tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă". 

Altor 49 de persoane le-au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale, pentru blocare cu intenţie a drumului public, faptă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a precizat Jandarmeria Capitalei.

Totodată, altor şapte persoane le sunt întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, fapte prevăzute de articolul 217, respectiv articolul 321 din Codul Penal.

"Activitatea de identificare a celor care au încălcat legea este în curs de desfăşurare, iar în baza probelor video existente, persoanele în cauză vor fi trase la răspundere, în funcţie de participaţia fiecăruia", a precizat Jandarmeria Capitalei.

Totodată, Jandarmeria arată că "nu va tolera nici un act de natură să încalce aceste prevederi" şi recomandă cetăţenilor să respecte legislaţia în vigoare şi să-şi manifeste opiniile în mod paşnic şi civilizat.

Câteva sute de oameni au protestat, în 21 august, la Universitate, nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului. În timpul protestului, participanţii au ocupat temporar carosabilul, după ce au dărâmat gardurile de la marginea trotuarului.

Tot marţi, câteva zeci de susţinători ai lui Traian Băsescu s-au adunat în Piaţa Victoriei şi au protestat contra Guvernului şi a premierului Victor Ponta.

Miercuri, protestele au continuat la Universitate, iar manifestanţii au ocupat din nou carosabilul, traficul pe bulevardul Nicolae Bălcescu fiind blocat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici