Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava pichetează Ministerul Educaţiei

Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ pichetează, luni, sediul Ministerului Educaţiei, nemulţumite de neplata salariilor pe luna februarie, reprezentanţii acestora fiind invitaţi la discuţii de ministrul Daniel Funeriu.

99 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava pichetează Ministerul Educaţiei

Aproximativ 150 de cadre didactice din Botoşani şi Suceava pichetează Ministerul Educaţiei (Imagine: Mihaela Dumitrascu/Arhiva Mediafax Foto)

La protestul de la Ministerul Educaţiei participă cadre didactice din municipiul Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni, precum şi din Botoşani.

Aceştia strigă "demisia" şi "hoţii" şi au pancarte pe care scrie "O societate prosperă se clădeşte pe o educaţie sănătoasă", "Nu îngrădiţi dreptul la educaţie al copiilor".

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, care participă la pichetul de la Ministerul Educaţiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Daniel Funeriu i-a invitat la discuţii, la ora 11.00, pe reprezentanţii protestatarilor.

Liderul sindical a precizat că, în funcţie de rezultatul acestei întâlniri, cadrele didactice vor continua sau nu protestul din Capitală până la ora anunţată, respectiv 16.00.

Două autocare cu profesori din municipiul Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni, precum şi unul cu cadre didactice din Botoşani au plecat duminică seară spre Bucureşti, unde luni, la ora 9.00, a început pichetul de la Ministerul Educaţiei.

Cadrele didactice din cele două judeţe spun că vor continua protestele dacă autorităţile nu găsesc o soluţie pentru rezolvarea problemelor lor salariale.

"Este revoltător ceea ce se întâmplă cu angajaţii din şcolile din Botoşani şi Suceava care sunt împinşi de Guvernul României să rămână în grevă generală. În ciuda demersurilor făcute şi a protestelor, nimic nu sensibilizează acest guvern. Oamenii sunt de-a dreptul disperaţi, iar acţiunile de protest pot scăpa de sub control", a declarat preşedinte FSLI, Simion Hancescu.

Conducerea FSLI atrage atenţia autorităţilor că astfel de probleme vor apărea şi în restul judeţelor, întrucât fondurile pentru plata salariilor nu ajung decât până în luna octombrie a acestui an, ceea ce înseamnă că în lunile noiembrie-decembrie 2011 angajaţii din învăţământ riscă să nu îşi primească salariile.

În opinia FSLI, prin neplata salariilor guvernanţii îşi dau acordul la declanşarea grevei generale.

Profesorii din judeţul Botoşani din peste 20 de şcoli au fost, vineri, pentru a zecea zi, în grevă generală, iar sute de profesori s-au adunat în faţa sediului Prefecturii Botoşani, unde timp de două ore au scandat lozinci antiguvernamentale, ameninţând că vor refuza să intre la ore până când nu îşi vor primi salariile aferente lunii februarie.

Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Botoşani, Maria Ţiprigan, a declarat că luni dimineaţă va avea o întâlnire cu autorităţile locale, pentru a lămuri situaţia banilor care trebuie alocaţi pentru plata salariilor restante.

În judeţul Suceava, greva generală a continuat, vineri, în peste 30 de unităţi şcolare, iar zeci de cadre didactice au protestat în zona Palatului Administrativ mărşăluind în cerc, întrucât nu au avut autorizaţie pentru organizarea de proteste.

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, declara, vineri, că Guvernul a suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an, astfel încât cadrele didactice sucevene îşi vor putea primi salariile.

Popescu preciza că Guvernul a suplimentat cu 4,55 milioane de lei fondul de salarii din trimestrul întâi pentru plata salariilor cadrelor didactice din judeţul Suceava prin transferarea sumei din bugetul prevăzut pentru trimestrul al treilea, urmând ca ulterior să fie efectuată o rectificare pentru acoperirea deficitului.

"Banii vor intra în Trezorerie, iar de luni profesorii ar trebui să revină la catedră întrucât li se vor achita salariile", a mai spus Popescu.

Vicepreşedintele Sindicatului Independent Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Dumitru Irimia, declara că documentul de la Ministerul Finanţelor a ajuns şi că fondurile alocate acoperă salariile pentru primul trimestru. El preciza că bugetele fiecărei localităţi vor trebui modificate şi apoi vor trebui întocmite statele de plată astfel încât salariile să fie plătite.

Irimia a mai spus că va informa şcolile din judeţ că a fost soluţionată problema salarizării pe primul trimestru. El a precizat că recomandă grupelor sindicale reluarea activităţii şi că, cel mai probabil, profesorii vor reveni la catedră.

Liderul sindical sucevean menţiona că două autocare cu cadre didactice vor pleca totuşi la Bucureşti şi vor solicita o întrevedere cu ministrul Daniel Funeriu, care să le explice cum a fundamentat bugetul astfel încât s-a ajuns în situaţia în care cadrele didactice să nu fie plătite.

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, anunţa, joi, că PSD va depune la Senat o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, faţă de situaţia în care se află cadrele didactice din judeţele Suceava şi Botoşani.

Nechifor declara că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este vinovat de situaţia în care se află angajaţii din învăţământul preuniversitar din judeţele Suceava şi Botoşani, care nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici