Aproximativ o sută de persoane protestează la DNA, cerând premierului să îşi dea demisia

Aproximativ o sută de protestatari s-au adunat, duminică, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde scandează lozinci antiguvernamentale, îl acuză pe premierul Victor Ponta că este "mincinos" şi cer demisia acestuia, în urma schimbărilor făcute de procurorul general Tiberiu Niţu la DNA.

276 afișări
Imaginea articolului Aproximativ o sută de persoane protestează la DNA, cerând premierului să îşi dea demisia

Aproximativ o sută de persoane protestează la DNA, cerând premierului să îşi dea demisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii susţin că premierul Victor Ponta şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, intervin în justiţie.

Aceştia scandează "Apărăm DNA, apărăm justiţia!', "Noi votăm justiţia!", "Ponta nu uita, justiţia nu e a ta!", "Niţu pentru noi e Grăjdeanu doi" şi "Ponta jos, jos / Eşti un mincinos!".

Protestatarii afişează şi pancarte cu mesaje adresate procurorului general al României, ministrului Justiţiei, dar şi premierului Victor Ponta: "Niţu, pe noi nu ne-ai păcălit vreodată", "Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta", "Ponta, şeful DNA?", "Jos labele de pe justiţie".

Aceştia susţin că vor pleca, în jurul orei 18.00, spre Piaţa Universităţii, unde se vor alătura manifestanţilor care protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Protestul nu este autorizat, manifestanţii venind în faţa sediului DNA în urma unui anunţ de mobilizare postat pe Facebook.

În anunţul de pe Facebook privind protestul organizat duminică la DNA se arată că în ultimii ani activitatea susţinută a procurorilor anticorupţie şi "a unor complete de judecată libere şi curajoase au adus o mare schimbare în bine în societatea românească".

"Aerul a devenit mai respirabil datorită faptului că politicieni corupţi din mai multe partide au fost condamnaţi pe baza legilor in vigoare. Dar iată că regimul Ponta a avut în această săptămână o intervenţie brutală faţă de activitatea DNA prin revocarea nemotivată a delegării procurorilor Papici şi Alexandru de la conducerea Secţiei I, la doar opt zile după ce fuseseră delegaţi şi în contextul finalizării unui dosar în care este inculpat un membru important al Guvernului", potrivit anunţului de mobilizare de pe Facebook.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta ulterior, într-un comunicat de presă, că activitatea profesională a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere".

DNA a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Joi, DNA a informat că procurorul Lucian Papici a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

Papici susţine, în cererea adresată CSM de apărare a reputaţiei profesionale, că premierul, prin afirmaţiile potrivit cărora "Papici a făcut dosare politice" şi "De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?", a lăsat să se înţeleagă că el decide dacă un procuror şef rămâne sau nu în funcţie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".

Joi, premierul Ponta a reafirmat că Lucian Papici nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar în locul acestuia şi a adjunctului său au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să "nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul", precum foştii şefi DNA, Morar şi Papici.

Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: "S-a terminat şi dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul?".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1, că nu îl mai "girează" pe premierul Victor Ponta pentru că "a încălcat grav" pactul de coabitare şi "s-a băgat cu bocancii în justiţie".

"Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi mai ales s-a băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea", a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele Băsescu a declarat că se gândeşte la ruperea pactului de coabitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici