Arafat: Vom trimite la toate serviciile de ambulaţă o circulară cu procedurile de intervenţie

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, că serviciile de ambulanţă vor primi în cursul zilei o circulară cu procedurile care trebuie respectate când o persoană sună la 112 şi solicită ajutor, ca urmare a cazului femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112.

246 afișări
Imaginea articolului Arafat: Vom trimite la toate serviciile de ambulaţă o circulară cu procedurile de intervenţie

Raed Arafat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Raed Arafat a spus că în legătură cu "situaţia de la Cluj" se face o anchetă amplă iar, marţi, serviciile de ambulanţă din ţară vor primi o circulară cu procedurile ce trebuie respectate în cazul în care o persoană sună la numărul de urgenţă 112 şi solicită ajutor.

"S-a pregătit o circulară care insistă pe anumite aspecte şi care se va trimite astăzi (n.r. - marţi) la toate serviciile de ambulanţă, inclusiv SMURD, pentru ca toţi cei care nu au procedura clară să revizuiască modul în care lucrează când apelantul este acelaşi cu pacientul şi este singur acasă", a afirmat Arafat.

El a precizat că în circulara respectivă se menţionează că dispecerul care răspunde la numărul de urgenţă trebuie să-i spună apelantului, în cazul în care acesta este singur acasă, să lase uşa descuiată.

Sercetarul de stat a adăugat că, dacă persoana care sună se simte foarte rău, există posibilitatea ca dispecerul să ţină permanent legătura cu aceasta.

De asemenea, dacă echipajul de pe ambulanţă a ajuns la pacient iar acesta nu deschide, trebuie luată legătura cu vecinii, pentru că este posibil ca aceştia să aibă o cheie sau un număr de telefon al unui membru al familiei.

În ultimă instanţă, există varianta unei intervenţii a pompierilor, care fie sparg uşa, fie intră pe fereastră.

Potrivit acestuia, circulara cu procedurile de intervenţie va ajunge inclusiv la serviciile de ambulanţă private.

Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, declara, marţi, presei, că o comisie de cercetare a cazului femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112, îşi va începe, miercuri, activitatea, urmând să beneficieze de toate informaţiile de la STS, care gestionează numărul unic de urgenţă 112, de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

”Constituim o comisie de cercetare a acestui caz iar aceasta îşi va începe activitatea de miercuri, urmând să primim toate informaţiile de la STS, de la SAJ Cluj şi de la ISU Cluj. Cercetarea nu o facem pentru a găsi vinovaţi, ci şi pentru corectarea unor lucruri care nu au fost prevăzute. Procedurile, prin legislaţie, au aşa numita revizie, în funcţie de riscuri. La finalul cercetării va trebui să corectăm ceea ce nu am prevăzut la riscuri şi să schimbăm procedurile existente de intervenţie ale Ambulanţei şi SMURD, pentru a nu se mai înregistra cazuri de deces ale pacienţilor. Schimbarea procedurilor va fi la nivel naţional, nu va fi vizat doar Clujul, şi vor trebui respectate de toţi cei care participă la o activitate de intervenţie. Rezultatele cercetării ar putea duce şi la modificări legislative”, preciza Dorina Duma.

Şi Poliţia Judeţeană Cluj a deschis o anchetă în acest caz, cercetându-se cauzele decesului.

Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi, la rândul său, că a fost făcută necropsia în cazul femeii decedate, la cererea Poliţiei, rezultatele urmând să fie cunoscute abia peste o lună.

Şeful SAJ Cluj, Horia Simu, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că va cere înregistrări de la 112 şi note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitarea femeii, făcută în 9 august.

”Duminica trecută s-a primit un telefon la 112 din partea unei femei care a solicita o ambulanţă pentru dispnee, adică lipsă de aer. Echipajul de la Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să intre în apartament, a încercat clanţa, au sunat la nunărul de telefon de pe care se sunase la 112 ascultând la uşă şi nu au auzit nimic. Au mai aşteptat în zonă 15 minute după care au plecat raportând că e vorba despre un pacient negăsit. Legal atât puteam face, dar vom cerceta modul de intervenţie la acest caz, vrea să aud înregistrările de la 112 şi vom cere note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitare”, a spus Simu.

Potrivit acestuia, SAJ Cluj s-a mai confruntat cu cazuri în care diverşi pacienţi au sunat la 112 iar echipajele Ambulanţei fie nu i-au găsit acasă, pentru că au luat un alt mijloc de transport până la Urgenţe, fie au refuzat ajutor medical solicitat sau erau apeluri false.

”Noi nu puteam sparge uşa, cine îşi asumă aşa ceva? Ar trebui ca persoanele singure să aibă un număr al unei rude, iar dacă sună la 112, să existe în baza de date şi numărul acesteia, pentru verificare”, a subliniat şeful SAJ Cluj.

Femeie respectivă, în vârstă de 42 de ani, fost lector universitar la UBB Cluj-Napoca, a fost găsită decedată în casă cinci zile mai târziu, joi, după ce un vecin care locuia în apartamentul de deasupra a alertat Poliţia că se simte un miros specific, iar poliţiştii au chemat pompierii.

”Echipajul de la pompieri a spart uşa apartamentului şi a găsit o persoană decedată, în stare de descompunere. Pătrunderea în forţă se poate realiza de pompieri la cererea oricui numai dacă există certitudinea că este vorba despre un caz în care se pune în pericol viaţa unei persoane. Pătrunderea are loc în prezenţa poliţiştilor”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş.

Femeia a fost înmormântată sâmbătă în Haţeg, judeţul Hunedoara, locul său de naştere.

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj investighează modul de intervenţie al echipajului care a ajuns la femeie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici