Asociaţia de Transplant Pulmonar: Pacienţii de pe lista de aşteptare de la Sf. Maria, FĂRĂ SPERANŢĂ

Anca Popa, reprezentant al Asociaţiei Române de Transplant Pulmonar, susţine că pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare la centrul Sfânta Maria din Capitală pentru transplant pulmonar sunt "fără speranţă", precizând că o soluţie rapidă ar fi reînnoirea contractului cu Eurotransplant.

1058 afișări
Imaginea articolului Asociaţia de Transplant Pulmonar: Pacienţii de pe lista de aşteptare de la Sf. Maria, FĂRĂ SPERANŢĂ

Asociaţia de Transplant Pulmonar: Pacienţii de pe lista de aşteptare de la Sf. Maria, fără speranţă (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

"Există o listă de aşteptare la Sfânta Maria şi dacă mă întrebaţi pe mine, cei de la Sfânta Maria sunt fără speranţă, sunt departe de a putea fi transplantaţi.(...) Trebuie să se reînnoiască acordul cu Eurotransplant pentru că este o organizaţie internaţională non-profit care organizează prelevarea şi transplantul organelor pentru mai multe ţări europene care au centre pentru transplat şi, pentru un moment, să se deblocheze situaţia de la AKH Viena pentru că este clinica cea mai apropiată şi, din punct de vedere al transportului pacientului, este cea mai bună soluţie. Ei fac transplant pulmonar de mai bine de 20 de ani. Dacă totuşi se insistă să se facă în România, să se ia toate măsurile de care este nevoie. Centrul Sfânta Maria, chiar dacă ar fi utilat corespunzător, pentru că încă nu ne este clar dacă este sau nu utilat complet, oricum, nu are specialiştii de care este nevoie să îngrijească pacienţii de după transplat. După operaţie, un pacient, poate să stea în terapie intensivă de la o lună la şase luni", a declarat pentru MEDIAFAX, Anca Popa, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Transplant Pulmonar.

Reprezentanţii pacienţilor care au nevoie de transplant pulmonar spun că Ministerul Sănătăţii nu le-a cerut niciun punct de vedere de la anunţul făcut de clinia AKH, potrivit căruia pacienţii români nu mai au acces la efectuarea de transplant în unitatea din Viena. Aceştia au precizat că ministrul a avut însă consultări cu Asociaţiei Transplantaţilor, care se ocupă de pacienţii care au nevoie de şi de alte tipuri de transplanturi, nu doar de cel de plămâni.

"Până luni se va concretiza situaţia, dar când se va lua o decizie finală, vrem şi noi, ca reprezentanţi ai pacienţilor, să fim de faţă, încât şansa la o nouă viaţă pentru pacienţii cu transplant să fie sigură. La centrul de la Sfânta Maria se impune o nouă analiză, o reevaluare sub toate aspectele de fond şi dacă sunt îndeplinite toate protocoalele terapeutice şi dacă sunt efectuate în condiţii depline de siguranţă pentru pacienţi, se poate face transplant pulmonar în România", a explicat pentru MEDIAFAX Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Florin Bodog a avut, miercuri dimineaţa, o întâlnire cu Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru a discuta despre situaţia centrului de transplant Sfânta Maria, dispunând efectuarea unui control la unitatea medicală. Ministrul a declarat că miercuri sau joi ar urma să primească raportul de la ANT şi va avea o discuţie telefonică, miercuri după-amiază, cu reprezentanţii AKH.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în urma unui raport al inspecţiei sanitare care arăta că nu erau respectate condiţiile pentru efectuarea unui transplant pulmonar, a decis să nu permită efectuarea unor astfel de intervenţii chirurgicale, deşi centrul primise acreditare din partea ANT. Mai mult, Vlad Voiculescu a precizat că acea acreditare a fost eliberată în mod ilegal şi a formulat o plângere penală la Parchet împotriva celor care au dat avizele de funcţionare.

Până săptămâna aceasta, românii care aveau nevoie de un transplant pulmonar erau trataţi la clinica AKH din Viena, iar costurile erau suportate de statul român, însă această înţelegere nu a mai fost prelungită, astfel că, în prezent, aceste operaţii nu pot fi decontate la niciun centru medical din străinătate, iar în România nu există niciun centru de stat unde să se realizeze astfel de intervenţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici