Augustin Zegrean: Preşedintele nu poate fi sancţionat dacă nu respectă decizia CCR. Ne facem de ruşine

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri, într-un interviu pentru MEDIAFAX,că decizia CCR nu se referă la un caz strict şi că până la modificarea legii, procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei,implicarea politicului în justiţie fiind dăunătoare.

6784 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean: Preşedintele nu poate fi sancţionat dacă nu respectă decizia CCR. Ne facem de ruşine

Augustin Zegrean: Preşedintele nu poate fi sancţionat dacă nu respectă decizia CCR. Ne facem de ruşine

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că preşedintele este obligat să respecte decizia CCR de miercuri dar nu poate fi sancţionat dacă nu o va face. În plus, fostul preşedinte CCR spune că de acum procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei, iar implicarea politicului în justiţie este dăunătoare.

„Din păcate, deciziile Curţii nu se referă la un caz strict. Ele sunt obligatorii şi, de azi înainte până când se va da probabil o altă decizie, sau când se va modifica legea, procurorii sunt efectiv sub autoritatea ministrului Justiţiei. El poate să îi revoce oricând şi sigur este o practică destul de periculoasă pentru că în general ministrul Justiţiei este un ministru politic, pus acolo de un partid. De regulă, nu face politica lui acolo, face politica partidului care l-a propus şi implicarea politicului în justiţie este dăunătoare în orice împrejurare şi oricând. Sper că ministrul va avea înţelepciunea să nu meargă mai departe cu demisiile şi să facă numai strict în limita legii lucrurile acestea. Dar, actualul ministru este cât este, mâine poate fi altul şi va vrea un alt procuror şef şi de fiecare dată când se va schimba ministrul, şi la noi miniştri se schimba tare des, noul ministru va vrea să numească alţi procurori şefi şi asta înseamnă destabilizare totală pentru că mandatul unui procuror şef este de trei ani, mandatul ministrului rar durează trei ani, nu ştiu dacă am avut vreun ministru care să fi dus la capăt un mandat întreg de de patru ani cât e mandatul Guvernului. Acestea sunt consecinţele care pot să apară, dar totul depinde şi atârnă de înţelepciunea oamenilor care ocupă funcţiile”, a spus Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

Reporter: În cât timp trebuie să respecte preşedintele decizia CCR de revocare?

Augustin Zegrean: Nu este prevăzut un termen, deciziile se publică în Monitorul Oficial şi numai de atunci sunt obligatorii şi în general obligatorii şi opozabile tuturor. În mod normal, practica Curţii este că în 30 de zile deciziile trebuie redactare - aşa scrie la Legea Curţii, trebuie redactate şi publicate în Monitorul Oficial. Sigur, până când decizia nu apare în Monitorul Oficial, preşedintele nu are nicio obligaţie decât eventual să comenteze, apoi decizia este obligatorie. Nu există nicăieri o sancţiune pentru cel care nu respectă o decizie a Curţii Constituţionale, singura ţară care sancţionează o astfel de situaţie este Rusia. În Rusia, dacă nu respecţi decizia Curţii, mergi la închisoare. La noi nu există o astfel de prevedere însă fiind un stat de drept, trebuie respectate în primul rând deciziile Curţii pentru că altfel chiar ne facem de ruşine în toată lumea. Imaginaţi-vă o ţară în care nu se respectă deciziile judecătoreşti, deciziile Curţii Constituţionale... Nu este posibil aşa ceva! Sigur, preşedintele, cu atât mai mult, trebuie să dea exemplu de democraţie, de respectare a legii, de respectare a justiţiei.

Reporter: Şi-a depăşit preşedintele atribuţiile şi este obligat acum să dea un decret?

Augustin Zegrean: Nu ştiu, nu cred că şi-a depăşit atribuţiile, dar decizia Curţii este clară şi nu mai avem ce să comentăm.

Reporter: Decizia CCR o pune în situaţia de a demisiona pe Laura Codruţa Kovesi?

Augustin Zegrean: Ea poate să demisioneze dacă vrea, decizia este un act personal. Dacă ea crede că o astfel de decizie ar rezolva problema, o poate face, dar decizia de astăzi (miercuri – n.r.) nu o obligă să facă acest lucru, nu o obligă să îşi dea demisia.

Reporter: Are autoritatea să semneze documente, să ia decizii în numele instituţiei în această situaţie?

Augustin Zegrean: Câtă vreme este în funcţie, câtă vreme nu a fost revocată, sigur că poate să îşi îndeplinească atribuţiile prevăzute în lege.

Reporter: Ce soluţii are preşedintele?

Augustin Zegrean: Cale de atac împotriva deciziilor Curţii Constituţionale nu există. Acum nu ştiu ce ar putea face preşedintele, dar sigur sunt atâţia jurişti în ţara asta, care au atâtea idei şi până la urmă vor găsi diverse modalităţi de a explica decizia Curţii, de a ocoli decizia Curţii. Din câte ştiu la Cotroceni există o echipă de jurişti foarte bine pregătiţi şi care au simţul democratic şi nu îşi asumă lucruri care nu ţin de democraţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici