Bănicioiu: Vom aloca fonduri suplimentare pentru secţiile de nou-născuţi

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că vor fi alocate fonduri suplimentare secţiilor de nou-născuţi deoarece subprogramul destinat neonatologiei a avut alocate finanţări ce acoperă doar o jumătate din necesar.

119 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Vom aloca fonduri suplimentare pentru secţiile de nou-născuţi

Bănicioiu: Vom aloca fonduri suplimentare pentru secţiile de nou-născuţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Prezent la recepţia lucrărilor la Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul General CF Simeria, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că vor fi alocate fonduri suplimentare pentru secţiile de nou-născuţi, în condiţiile în care subprogramul destinat neonatologiei a avut alocate finanţări care acoperă doar o jumătate din necesar.

"Secţiile de neonatologie au nevoie de fonduri suplimentare, deoarece Programul Naţional «Mama şi Copilul», cu subprogramul destinat neonatologiei, a fost tăiat prin proiecţia bugetară de anul trecut undeva la jumătatea fondurilor necesare şi, aşa cum eu am anunţat - dar probabil nu a preluat nimeni atunci cu atenţie - cred că de la începutul lunii martie am spus că la rectificarea bugetară voi propune şi voi ţine cont de acest aspect, nu numai la neonatologie, ci şi la celelalte programe naţionale. Deci vom aloca fonduri suplimentare pentru secţiile de nou-născuţi, atât cât este necesar", a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că au fost identificate resursele băneşti necesare şi a considerat că greşeala de finanţare a pornit de la intenţia fostei conduceri a ministerului de resort care intenţiona să transfere toate programele naţionale de sănătate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

"În momentul de faţă vă pot da şi vestea bună, că s-au găsit resursele necesare, iar ca şi explicaţie, această greşeală, din punctul meu de vedere, a făcut-o vechea conducere deoarece intenţiona să transfere programele naţionale către Casa Naţională de Asigurări şi a fost o neînţelegere atunci între minister şi CNAS. Noi am reluat discuţiile şi am ajuns şi la o concluzie şi la un punct comun cu Casa Naţională de Asigurări. Deci vor fi banii respectivi, dar la rectificare. Vor fi în plus (fonduri faţă de ceea ce alocă CNAS - n.r.) şi eu zic că acoperim tot necesarul pentru anul în curs", a adăugat ministrul Bănicioiu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, primii paşi în alocarea de fonduri suplimentare au fost făcuţi pentru subprogramele de ATI - urgenţe şi infarct miocardic.

Nicolae Bănicioiu a fost întrebat dacă va continua programul de achiziţii centralizate.

"Achiziţiile centralizate ne oferă o reducere substanţială de costuri. Şi sunt de acord, mai ales pe medicamente, pe echipamente, nu ne referim la consumabile", a afirmat ministrul Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a admis însă că la achiziţiile de materiale consumabile ar trebui să se ţină cont şi de opţiunea medicului.

"Probabil asta vreţi să mă întrebaţi dumneavoastră: de consumabile. Adică nu ştiu ce anume: fire de sutură, nu? Acolo s-ar putea discuta, pentru că într-adevăr medicul are opţiunea proprie şi evident că trebuie ţinut cont de situaţia respectivă. Repet: lucrurile mari, cum sunt echipamentele, medicamentele, părerea mea este că este bine să continuăm pentru că obţinem discounturi substanţiale", a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Trasporturilor, Dan Şova, au fost prezenţi, joi, la recepţia lucrărilor la Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul General CF Simeria, în judeţul Hunedoara.

Lucrările de reabilitare a cabinetelor s-au derulat timp de trei ani şi au costat aproximativ 2,5 milioane de lei, fiind asigurate din resursele proprii ale unităţilor medicale.

Spitalul CF Simeria are 111 paturi, grupate pe trei secţii: medicină internă, chirurgie generală şi neurologie. Din anul 2010, spitalul nu mai are datorii. În spital sunt trataţi anual aproape 3.000 de pacienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici